Mevlana anma törenleri bitti

Erhan Dargeçit

Konya’da yılın en büyük kültürel olayı olan Mevlana İhtifalleri sona erdi. Her sene büyük bir coşkuyla kutlanan şeb-i arus, bu sene yaşanan terör saldırıları nedeniyle oldukça sönük geçti. Şeb-i arustaki coşkuyu sağlayan en önemli unsurlardan olan Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan’ın, muhalefet liderlerinin katılmaması sönük geçmesine önemli katkıda bulundu.

 

Her sene olduğu gibi bu sene de Mevlana Anma Törenleri ile ilgili aynı tartışmalar sürdü. Dolu dolu kültürel faaliyetlerle geçen bu 10 günde bu faaliyetlerin yüzde doksanına katılmayan insanların, bu haftanın kritiğini yapıp, eleştiri yapmaları tabii ki çok “ayakları yere basan” eleştiriler olamaz.

 

7-17 Aralık günleri arasında yapılan Mevlana anma törenleri bu sene bence çok verimli ve tam bir kültürel faaliyetler içerisinde geçti.

 

Başka şeyler düşünenler için söyleyeyim. Mevlana anma etkinlikleri tamamen kültürel bir paylaşımdır. Yani buradan dini bir takım mesajlar çıkarmak, dini bir takım eleştiriler getirmek havanda su dövmektir.

 

Yani orada yapılan sema gösterisi sadece kültürel bir örneklemedir. Aksi halde oraya gelip orada bunları izleyen insanların “ayin” yaptığını düşünmek çok safça bir duygu olur. Orada müzik vardır, kültürel sohbet vardır ve sema gösterisi vardır. Dolayısıyla bir kültürel paylaşıma yüklenen misyonlar da buna dayanan misyonlar olmalıdır.

 

Ahmet Özhan o kadar konuşuldu. Ne oldu? Yani Ahmet Özhan gelmeseydi de bir başka sanatçı gelseydi farklı bir şey mi ortaya koyacaktı? O da Tasavvuf Musikisi örnekleri sunacaktı, o kadar. Hatta programda Tasavvuf Musikisi olmasa bir kayıp mı olacak, bence hayır. Çünkü insanlar oraya zaten daha çok semazenlerin, semasını izlemeye geliyorlar. Programın içeriğinde kısacık süren “Mesnevi sohbetleri” de öyle; olmasa da program olabilir.

 

Bilhassa iki senedir Mevlana anma etkinliklerinin kültürel boyutu çok fazla arttırıldı. İl Kültür Müdürlüğü’nün yanı sıra, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Karatay Üniversitesi, kültürel programlarıyla renk katıyorlar.

 

Bu sene bilmiyorum kaç kişi takip etti ama sempozyumlar, paneller, sergiler, konferanslar vardı. Hepsi Mevlana üzerine…

 

Yani birilerinin söylediği gibi, öyle “bomboş geçmiş” veya “aynı monotonluktaymış” gibi lafları duymazdan gelin. Çünkü bilgi, kültür ve eğitim arayana gayet dolu dolu bir 10 gün geçirdik. Sema gösterisi sadece işin görseliydi. Zaten onu da değiştirme şansı yok.

 

Hele “ben şeyhim, dervişim,postum,bilmem neyim” gibi şeyler adı altında açıklama yapanları hiç dikkate almayın. Mevlana’nın ne şeyhe, ne posta, ne toruna, ne torbaya ihtiyacı yoktur. Mevlana ile ilgili şeyh lazımsa İl Kültür Müdürü orada, Devlet adına her türlü öğrenmek istediğinizi cevaplandırabilir. Bunun dışında Konya, Mevlana Anma Etkinliklerinden alnının akıyla, çok güçlü bir kültürel yapılanmayla çıktı. Tüm emeği geçenlere teşekkür etmek gerekli olduğu gibi bunun aleyhinde olanları da dinlememek lazımdır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.