Eski Türkiye’nin memuriyetinden artık kurtulmak lazım. Eskiden hani devlet kurumu çalışanlarının “bugün git yarın gel” gibi veciz sözlerinin mantığını devam ettirmek artık doğru bir çalışma biçimi değildir. Çünkü İletişim çağında, enformasyonun en kolay yayıldığı zamanda yaşıyoruz.
Dün SGK Genel Müdürlüğü, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’nı “telefonla arayayım, bir bilgi alayım” dedim.
Aslında konu burada şu: Bir emekli vatandaş Devlet Kurumunda 35 yıl çalışmış ve emekli olmuş. Ama emekli olurken Devlet bu emekliliği 30 yıl üzerinden değerlendiriyormuş. Aradaki 5 yıl için dava açılmış ve mahkemeler bu 5 yılın da ücretinin alınması gerektiği kanaatine varmış ve vatandaş bu 5 yıllık farkını istiyor.
Gerekli dilekçeyi yazarak PTT yoluyla 22 Şubat 2016 tarihinde Genel Müdürlüğe gönderiyor. 2 ay geçiyor ve hiç ses seda çıkmayınca PTT’den kontrol ediyor ve 23 Şubat 2016 tarihinde bu gönderinin Genel Müdürlükçe teslim alındığını görüyor. Daha sonra SGK’nın internet sitesinden evrakın akıbetini kontrol edince “böyle bir evrak yok” mesajıyla karşılaşıyor.
Bu durumda vatandaş ne yapacak? Ya atlayıp Ankara’ya gidecek evrakını arayacak ya da telefonla bilgi alacak.
Aslında bu vatandaşın direk dava açıp bu hakkını mahkeme yoluyla da alma şansı varken bu vatandaş Devletinin boşu boşuna bir de mahkeme masrafı ödememesi için bunun mahkemesiz çözümüne bakma kavgası veriyor.
Beraberce önce SGK Basın Müşavirliğini aradık ve oradan yardım alarak asıl bilgi alacağımız ve sonuca ulaşacağımız birimin telefonlarını aradık. Bu arama tam tamına 1 saat 15 dakika sürdü. Yani 1 saat 15 dakika boyunca telefon numaralarından ulaşmaya çalıştık ama tabiri caizse “kapı duvar” telefonlara bakan bile yok.
En sonunda bir santral memuresi buldum. Ve biraz da “kavga döğüş”le bir muhatap buldurduk. Dediğim gibi tam 1 saat 15 dakika sonra…
Tabii ki memurun umurunda değil ki, mahkemeye verilmiş, Devlet mahkeme masrafı ödeyecekmiş, bundan maddi zarar sağlanacakmış…
Santral memuresi hanım bir de sanki matah bir durumdan bahseder gibi “onlar ara ara bakarlar telefona” diyor.
İşte artık yeni Türkiye’de bu tür eziyetlerden kurtulmak lazımdır. Devlet memuru keyfiyetinden memuru uzaklaştırmak lazımdır. BİMER bunun için çok olumlu bir gelişmedir. Bakalım bu konuyu BİMER’e yazınca nasıl bir cevap alacağız ama en azından caydırıcı olduğu kesindir.