Konya büyüyor ve gelişiyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, dün bir basın toplantısı düzenledi. Öncelikle Büyükşehir Belediyesi’nin basın toplantıları çok düzenli oluyor. Bunu söylemek lazım. Ve de diğer kurum ve kuruluşlar da bu konuda Büyükşehir Belediyesi’ni örnek almalılar.
Kahvaltı saati ve toplantı saati ayrı saatlerde ve ayrı salonlarda yapılıyor ki; bence en doğrusu… Aslında kahvaltı işini basın toplantılarından kaldırmak sanırım daha isabetli bir karar olacak ama sanırım bu durum artık bir gelenek haline gelmiş.
Her neyse sonuçta Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay sanırım bundan sonra da bu basın toplantılarını mutat hale getirecek gibi gözüküyor ve Konyalının da belediyeyle ilgili en güzel ve en doğru bilgiye erişmesi sanırım bu şekilde olacaktır.
Başkan Altay, hayata geçirilmeye başlayan metro projesinden sonra bununla birlikte bir banliyö hattı imzasını TCDD Genel Müdürü ile birlikte geçtiğimiz hafta atmıştı. Ve Başkanın açıkladığı metro projesi, banliyö projesi, şehir hastanesine gidecek tramvay ve de Barış caddesine yapılacak tramvay hattı ile birlikte 2024 yılına kadar 65 km. raylı sistemin Konya’yı çevreleyeceğini belirtti.
Birçoğunuzun bildiği gibi Konya Metrosu projesi 1 milyar 194 milyon TL’lik bir projedir. Banliyö ve yeni tramvay hatları da sanıyorum ki bundan daha az olmayacaktır. Yani Konya’nın alacağı sırf raylı sistem yatırımı dahi milyonlarca TL’leri bulmaktadır.
Milyonlarca TL, Belediye’nin inisiyatifinde kullanılacakken sanırım belediyenin ne kadar borçlu olduğu çok da önemli olmaz. Büyükşehir Belediyesi’nin her programında “belediyenin borcu” konusunun gündeme getirilmesi bana daha evvel her basın toplantısında “başkanım tramvaylar ne zaman yenilenecek” sorusunu hatırlatıyor işin doğrusu.
Birkaç kez, daha önce yazmıştım yine yazayım. Tramvaylar alınmadan önce her basın toplantısında o zaman ki belediye başkanı Tahir Akyürek’e “banko” sorulan soru “başkanım tramvaylar ne zaman değişecek” sorusuydu. Tabii ki bunu soran arkadaşlar o dönemde bildiklerinden değil “laf ola torba dola” diye soruyorlardı. Ve bu baskılar neticesinde istemeyerek de olsa Tahir Akyürek tramvayları değiştirmişti. Ve şimdi de bu borcu soranlar, bu borç kaleminin en yüksek meblağını oluşturan kalemin yeni tramvaylar olduğunu maalesef bilmiyorlar.
Ben bir Konyalı olarak, Konya’ya milyonlarca TL yatırım yapılmasından tarafım. Daha başka yatırımlar alabiliyorsak alalım. Varsın Türkiye’nin en borçlu belediyesi bizde olsun. Önemli olan gelecek için yaşanabilir, modern bir Konya yaratalım da, varsın borçlu olalım.
Hatta yatırımdan açılmışken, Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut binasının kontrolleri sürüyormuş. Kontrollerin sonucuna göre bir yer değişikliğine gidilecekmiş. Bence hiç kontrol sonucunu beklemeye gerek yok. Derhal bina yıkılmalı, gerekirse Maliye’nin olduğu yer de alınarak o ada boydan boya Konya Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilerek, daha büyük, daha modern ve daha sağlam bir bina, yerine yapılmalıdır. Bunun için de beklemeye falan gerek yok. Hem de binayı yaparken Selçuklu motiflerinden hareketle, öyle tepesinden bakınca bilmem ne gözükecek, tepetaklak bakarsan bilmem ne gözükecek diye fantezilere falan da gerek yoktur. Selçuklu mimarisiyle güzel, geniş ve modern bir bina Konya Büyükşehir Belediyesi’ne de, Konya’ya da yakışır.
Bu arada hep söylenilen, mevcut otogarın yer değişikliği ile ilgili uzun süredir konuşuluyor. Hatta yeni otogarın Aksaray yol kavşağına yapılacağı söylenilmişti. Dün basın toplantısında Başkan Altay bunun da değişeceğini belirtti. 65 kilometre raylı sistemle döşenecek bir Konya’da otogarın yeri haliyle işlevsel olmak zorundadır. Bu çok basit bir mantık. Yeni caddeler, yeni tramvay hatları, yeni metro, yeni banliyö ve dolayısıyla da yeni bir “ulaşım master planı” gerekmektedir. Bu ulaşım master planı ile bağlantılı olarak en uygun yere de yeni otogar yapılacaktır. Olması gereken de tamamen budur.
Konyaspor da, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın basın toplantısında olmazsa olmaz sorulardan birini oluşturmaktadır. Her ne hikmetse “illaki Konya Büyükşehir Belediyesi, Konyaspor’a destek vermelidir.” Buraya kadar beylik cümledir…
Peki ne yapmalıdır? Belediye Başkanı kaleye mi geçmelidir? Bu sorunun cevabı net olarak yoktur. Bunun açıklaması “belediye para versin” diye çevrilebilir. Ama “parayı belediye verecekse, yönetim ne yapacak” diye sormazlar mı o zaman?
Hepimiz biliyoruz ki Konya Büyükşehir Belediyesi zaten Konyaspor’a imkanları ölçüsünde destek vermektedir. Ancak Konyaspor’un bir yönetimi vardır ve Konyaspor’un sorunlarıyla ilgilenecek olan öncelikle bu yönetimdir. Dolayısıyla her Konyalı gibi Belediye Başkanı da Konyaspor’un başarısını ister. Ama bunun dışındaki beklentiler ve yaklaşım tavrı Konyaspor yönetimine hem haksızlık hem de saygısızlık olur.
Son olarak, toplantının bence en güzel yerlerinden birisi Başkan’a yapılan bir hatırlatma idi. Malum şivlilik Konya’ya özgü ve 3 ayların habercisi bir geleneğimizdir. Konya dışında da çok bilinmez. UNESCO’nun “somut olmayan kültürel miras” listesi için de biçilmiş bir kaftandır. Şimdiye kadar bu konuda başvuru yapılmamış ama basın toplantısındaki hatırlatmanın sonunda Başkan Altay hemen notlarına aldırdı. Yani yakında UNESCO’nun “somut olmayan kültürel miras” listesinde “şivlilik” geleneğimizi de göreceğiz sanırım.