Konya, belediye başkanları yönünden şanslıdır
Geçtiğimiz gün Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Ak Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer ve Selçuklu Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Zafer Şahin gazetemizi ziyarete geldiler.
Selçuklu İlçesinde yaşadığım için tabii ki Selçuklu Belediyesi’ni takip etmek biraz daha kolay oluyor. Ve de belediye çalışmalarını gayet yerinde ve güzel buluyorum. Şimdi bunu söyledim diye “yandaş” diyecekler çıkacaktır ama şunu bu vesileyle belirtmeden geçmeyeyim; bu tür konularda değerlendirmelerimi genelde belirli kriterlere göre yaparım.
Belediyelerin mecburi yapmaları gereken hizmetleri vardır. Bu hizmetler Belediye Kanunu’nun 14. Maddesinde açık ve net olarak belirtilmiştir: “İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; coğrafî ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor; sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 50.000'i geçen belediyeler, kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açar. Okul öncesi eğitim kurumları açabilir; Devlete ait her derecedeki okul binalarının inşaatı ile bakım ve onarımını yapabilir veya yaptırabilir, her türlü araç, gereç ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayabilir; sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir; kültür ve tabiat varlıkları ile tarihî dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasını sağlayabilir; bu amaçla bakım ve onarımını yapabilir, korunması mümkün olmayanları aslına uygun olarak yeniden inşa edebilir. Gerektiğinde, öğrencilere, amatör spor kulüplerine malzeme verir ve gerekli desteği sağlar, her türlü amatör spor karşılaşmaları düzenler, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan sporculara belediye meclisi kararıyla ödül verebilir. Gıda bankacılığı yapabilir. Belediye, kanunlarla başka bir kamu kurum ve kuruluşuna verilmeyen mahallî müşterek nitelikteki diğer görev ve hizmetleri de yapar veya yaptırır.”
Belediyelerin asli çalışmalarını bu yazılanlara göre değerlendirmek lazımdır. Şimdi herkes bu kriterlere göre kendi belediyesinin çalışmalarını şöyle bir yorumlayabilir.
Ancak Konya belediyeleri ile ilgili, geçmişten bu güne tüm başkanlardan Konya halkının memnun olduğuna da sanırım kimse itiraz etmeyecektir. Konya belediye başkanları tümü için söylüyorum, bu şehre hizmet sunmuşlardır.
Bunun da en güzel ölçüsü vatandaşların hangi belediye bakanı hangi partilidir, bunu dahi bilmemesidir. Çünkü Konyalı vatandaş hizmetten yana sıkıntı duymadığı için parti mevhumunu da çok göz önünde tutmamıştır.
Mesela eski belediye başkanlarından Yılmaz Kulluk’un hangi partiden seçildiğini birçoğumuz bilmiyordur bile. Veya Ahmet Hilmi Nalçacı’nın Adalet Partili olduğunu kaçımız biliyoruz. Mehmet Keçeciler belediye başkanlığı yapmış ve sonradan ANAP kurucuları arasında yer almıştır. Belediye Başkanlığını ANAP’tan sananlar muhakkak ki vardır.
Yani kısacası bu yukarıda ismini saydıklarım veya sayamadıklarım, her bir belediye başkanı Konya’ya çok güzel hizmetlerde bulunmuşlardır.
Selçuklu’da İsmail Öksüzler, Adem Esen, Uğur İbrahim Altay ve Ahmet Pekyatırmacı Selçuklu’da gerçekten çok büyük eserler bırakmışlardır. Aynen Ahmet Öksüz, Halil Ürün, Mustafa Özkafa, Tahir Akyürek ve şimdi de Uğur İbrahim Altay’ın yaptıkları gibi…
Kısacası sözün özü; Konya, belediye başkanları yönünden şanslı şehirlerden biridir. Konyalı, partiye veya hemşericiliğe bakmaz. Sadece ölçüsü hizmettir. Hizmet edeni hangi partili olursa olsun bağrına basar ve bırakmaz.
Bence Ahmet Pekyatırmacı da Konya’nın sevilen ve iz bırakan belediye başkanları arasında yer alacaktır. Hizmetleriyle Selçuklu halkını memnun ederken aynı zamanda yapılan veya yapılacak eleştirileri de dikkatle dinlemektedir. Belki de en önemlisi budur.