İyi Parti’den itiraz var

Erhan Dargeçit

Geçtiğimiz gün İyi Parti ile ilgili bir yazı yazmıştım. “İyi Parti tabanı genel merkezle aynı şeyleri düşünmüyor” başlıklı bir yazıydı. Yazıda “…..Yasa bir ilde teşkilatlanma koşulu olarak ise merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurma koşulu getiriyordu. Ve İyi Parti Genel Başkanı Akşener ve Genel Merkez’i bunu başaramamıştı…..” diye bir bölüm vardı. İyi Parti Konya İl Başkanı Kadir Ulusoy bu konunun doğru olmadığına dair beni telefonla aradı. Tabii ki haklı olarak itirazı vardı. Ben de tekrar kontrol edeceğimi ve bu konuşmamızdan da bahsedeceğimi ifade ettim.

Burada şunu belirtmeliyim. Herhangi bir partiyle ilgili önyargım ya da bir olumsuz tavrım yoktur (Tabii ki PKK’nın partisi hariç). Sadece yaptığım iş bilimsel siyasete objektif bakış ve bu tarafsızlıkla beraber aynı zamanda halkın içerisinde konuşulanları derlemektir. İyi Partililer zannedersem rahmetli İl Başkanı Gökhan Tozoğlu zamanındaki Konya’daki İyi Parti ile şimdiki İyi Parti’nin bir kıyasını yapıyorlardır. Aynı zamanda İyi Parti Genel Merkezi’nin kuruluş aşamasındaki tavrı ile şimdiki tavrını da kıyaslıyorlardır. Bunu objektif bir biçimde yapanlar zannedersem benim yazdıklarıma hak vereceklerdir.

Gelelim Başkan Ulusoy’un itiraz ettiği kısımlara: Birincisi; yeni kurulan bir siyasal parti seçimlere girebilmek için Yasa’ya göre 1. Genel Kongresini seçimlerden 6 ay önce yapmış olmak zorundaydı. İyi Parti 10 Aralık 2017’de 1. Olağan Genel Kongresini yapmıştı ve 10 Haziran 2018’den sonra yapılacak seçime girmeye hak kazanmıştı. Burada sorun yok.

İkincisi ve aslında sorun olan kısım yine yasaya göre "merkez ilçe dahil bir ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurma" zorunluluğu maddesiydi. İyi Partililere göre 10 Aralık 2017 tarihinde zaten İyi Parti teşkilatlanmasını tamamlamıştı. Ancak YSK bu teşkilatlanmasını tamamlama tarihini 26 Şubat 2018 olarak değerlendiriyordu. İşte Başkan Ulusoy’un itirazı İyi Partililer açısından haklı bir itiraz ancak YSK’ya göre 26 Şubat 2018’e kadar İyi Parti teşkilatlanmasını tamamlamamış gözüküyordu. Teşkilatlanma tarihi 26 Şubat olarak alındığında, 6 ay sonrası 26 Ağustos’a dek geldiğinden o seçimlere katılamayabiliyordu.

Tabii bu hesaplara hiç gerek kalmadı. Eğer gerek kalsaydı o zaman daha net olarak bu konular değerlendirilebilirdi. Çünkü o zaman YSK malumunuz resmi bir yazıyla konuyu izah edecekti. Ama zaten CHP’den 15 milletvekili transferi gerçekleşince bu hesaplara gerek kalmadı ve TBMM’de grup kuran İyi Parti bu tür hesaplara gerek kalmadan seçime katılma hakkını elde etti.

Tabii ki adaletli olmak adına Başkan Ulusoy’un bu konudaki değerlendirmesini de belirtmek gerekir. Başkan Ulusoy; CHP’den 15 milletvekilinin İyi Parti’ye kısa bir süreliğine geçtiğini, yani Nisan 2018’de İyi Parti’ye geçen vekillerin Mayıs 2018’de CHP’ye geri döndüklerini ifade etti. Kadir Ulusoy, CHP’nin 15 milletvekili verdiğini ancak seçimlerde “artık oylardan” dolayı 30 milletvekili fazla çıkardığını ifade etti. Bu konuda bilgimin olmadığını buradan da söyleyeyim. Yani CHP hangi artık oylardan hangi milletvekillerini fazladan çıkardı bilmiyorum. O nedenle itiraz edecek bir durumum da yok. Ama sanırım buna bir itiraz varsa CHP’liler de itirazlarını söylerler.

Şimdi tabii bu konuşulan konu neredeyse 6 yıl önceki olayları içeriyor. Yani bu yazımızı okuyanlar “6 sene önceki olayın neyini yazıyorsun” diyebilirler. Bunu şöyle açıklayayım: İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i başarısız bir siyasetçi bulduğum için bu konuyla ilgili verdiğim örneklerden birisi bu durumdu. Dolayısıyla -haklı olarak- Konya İl Başkanı Kadir Ulusoy kendisine göre düzeltilmesi gereken yeri belirttiği için bu açıklamayı yapma zorunluluğunu hissettim. Her ne kadar Genel Merkez teşkilatını başarısız bulsam da hangi parti olursa olsun Konya teşkilatı bizler için önem arz etmektedir. Ve de hem yanlış bir anlaşılma varsa hem de düzeltilmesi gereken bir yer varsa kesinlikle bizim için de önemlidir.

En azından Sayın Başkanın bu konuda duyarlılık göstermesi ve geri dönüş yapması takdire şayandır. Umarım bundan sonraki dönemde de Sayın Başkan hem basını takip edip hem de basınla iletişimini daha da arttırabilirse daha olumlu bir siyaset anlayışına sahip olunabilir.

Dostlukla kalın.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.