Geçtiğimiz hafta Konya’da ASKON’un düzenlediği Çatalhöyük Milli Tarım Zirvesi gündeme damga vurdu. “Gündeme damga vurdu” derken, bunu kendi anladığım anlamda değerlendiriyorum. Yani bu yapılan zirve gerçekten çok önemli ve STK olmanın gerçek manasında yapılan bir çalışmaydı. Tabii ki her zaman ve her yerde olduğu gibi, maalesef burada da eleştiriler ön plana çıktı. Şunu da belirteyim, bu eleştirilerin hiçbirinin de ayakları yere basan, gerçek manada bilgiye dayalı eleştiriler olmadığını belirteyim.
Eleştirilerden birisi katılım azmış. Tabii ki katılım az olacak. Bizim vatandaşımız, panel, konferans, çalıştay, seminer vb. bilgi alınabilecek programları takip etmeyi sevmez. Kitap okumayı sevmez, bahanesi “kitap pahalı”dır. Gazete okumayı sevmez, bahanesi “okunacak gazete yok”tur. Dolayısıyla gelmesi gereken, katılması gereken kişiler oradaydı, ve ulaşması gereken yerlere de bu zirvenin içeriği ve sonuçları ulaşmıştır. O zaman maksat hasıl olmuştur.
Diğer bir eleştiri de; Tarım Bakanının katılmaması. Bu konuda birkaç kez yazmıştım, bir kez daha yazayım. Ülkemizin yeni yapılanmasında bakanlıklar eskisi gibi güçlü konumda değildir. Yani aslında bakanlıklar bir nevi “Cumhurbaşkanlığı sekreterliği” gibi çalışan kurumlardır. Eskiden bakanlar ve başbakan Meclis’ten çıkardı. Yani bir gün milletvekili olan, yarın bakan olabilir, yarın bakan olan, ertesi gün başbakan olabilirdi veya bunun tersi de mümkündü. Dolayısıyla güçlü bakanlıklar ve bakanlar mevcuttu. Ancak şimdi Cumhurbaşkanının atadığı ve TBMM ile ilgisi olmayan bakanlar mevcut. Ve Cumhurbaşkanının istediği zaman göreve vereceği veya istediği zaman görevden alacağı bakanlar mevcut. Güçlü bakanlıklar mevcut değil. Yani artık bu gibi toplantılara bakan mı gelmiş yoksa bakan yardımcısı mı gelmiş çok önemli değil. Hatta eskisi gibi bakan beklemek bile çok anlamlı gelmiyor. Tabii ki bu duruma çok alışamadık ama zamanla alışacağımıza inanıyorum.
Şunu da belirteyim: Her ne kadar programı ASKON Konya Şubesi düzenlemiş gözükse de, destek verenleri de göz ardı etmemek lazım. ASKON Genel Merkezi, Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB), Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Meram Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Karatay Belediyesi, Çumra Belediyesi, Turkish Kargo, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (KOP), Berberoğlu Süt Ürünleri, Tatlısumaklar Gıda, AgroTürk Tarım, Sadepak Ambalaj, Önallar Makine, Mavi Rota, Stilevs, Ödemeiks, Anadolu Kesici Takımlar, Say Vana, Bera Tabela, Profis, Pınar Kuruyemiş, Erşen İnşaat, Jetpak Ambalaj ve Eylül Ajans destek veren kurum ve kuruluşlar oldu. Yani bu denli destekçinin, bu denli katılımcının olduğu ve gayet kaliteli tartışmaların yapıldığı bir ortamda Zirve’nin amacına ulaşmadığını söylemek doğru bir bakış açısı olmaz.
Çatalhöyük Milli Tarım Zirvesi amacına ulaşmıştır. Çıkan sonuç bildirgesinde tespit edilen noktalar, Türk Çiftçisinin sorunlarına çözüm olacak mahiyette tespitlerdir. Ve de son olarak bu bildirgenin Bakanlık gibi, gereken yerlere ulaştırılacak olması da çiftçi sorunlarının çözüm noktasına ulaşmasını sağlayacaktır.
Bu vesileyle başta Başkan Yakup Yıldırım olmak üzere tüm emeği geçen ASKON Konya Şubesi yönetimine ve diğer tüm destekçilerin gönüllerine, ellerine, yüreklerine sağlık dilerken; diğer tüm STK geçinen kurum ve kuruluşlara da bu gibi faaliyetlerin örnek olması gerektiğini düşündüğümü de belirtiyorum.