Bugün günlerden Cuma. Perşembe öğleden sonra itibariyle “hayırlı cumalar” mesajlarını almaya başlıyoruz. Tabii ki aslında Cuma mübarek gündür de Salı değil midir gibi bir soru aklınıza gelebilir. Yaşadığımız her günün mübarek olduğunu belirterek Cuma yazıma başlayayım.
Bugün Cuma ile ilgili ne yazayım diye düşünürken aklıma dinin yasak ettiği şeyler geldi. Aslında bilindiği üzere İslam dinini diğer dinlerden ayıran en belirgin özelliği İslam’ın bir yaşantı biçimi olmasıdır. Diğer dinlerde “iyi olun, yalan söylemeyin, birilerini öldürmeyin, hırsızlık yapmayın…” gibi ahlaki öğretilerden bahsederken; İslam dini, tüm yaşantınızı organize edecek bir biçimde, tuvalete girerken sol ayakla, çıkarken sağ ayakla olması ayrıntısını dahi belirten bir dindir. Yani bu özelliğiyle, insanlardan 7 gün 24 saat İslam dinine göre yaşamayı salık verir. Kısacası, Hristiyanlıkta olduğu gibi ahlaki öğretiler dışında, Pazar günü kilise toplantısı yaparken hatırlayıp, ondan sonra normal yaşantıya dönülen bir din değildir.
İslam dininin en temel yasaklarının başında şirk koşmak gelir. Nedir bu şirk koşmak derseniz, Herkesin anlayabileceği dilden en basit açıklamasıyla mesela dünyada hiçbir şey parayla, ünle, şöhretle vb, etmenlerle hallolmaz. Her şey Allah’ın “ol” demesiyle olur. İslam’a inanan insan bunun aksini savunamaz. Mesela “Ben şu işimi parayla hallettim” diyemez.
İslam’a inanan kişi kumar oynayamaz, tefecilik yapamaz, faizcilik yapamaz. Yani hangi tür olursa olsun lotarya, piyango kumardır. Ve Müslüman emek vermeden bir şeyler kazanmaz.
Hırsızlık, dolandırıcılık, alışverişte hile yapmak İslam’da yasaktır. 1 liralık malı 10 liraya satmak alışveriş gibi gözükse de, alışverişte hiledir.
Ölü hayvan ve domuz eti yemek İslam’da yasaktır. Sanırım domuz eti ticareti de çok sağlıklı bir İslami inanış olmaz.
Haset etmek (başkalarının iyiliğini kıskanmak), kin gütmek, dargın kalmak da İslam’ın yasaklarındandır. Yani kendimiz için istediğimizi ancak karşımızdaki için isteyebiliriz.
Askerden kaçmak, vatana ihanet etmek de İslam’a göre yasaktır. Askere gitmemek için rapor alabilirsin. Ama eğer bu rapor gerçeği yansıtmıyorsa İslam’a göre yasak olan bir şeyi yapıyorsun demektir.
Malını, parasını israf etmek İslam’a aykırı olduğu gibi büsbütün cimri olmak da İslam’ın yasak ettiği şeyler arasındadır. Hele israf ettiğin bu para “kamu” parası ise vay haline…
Başkalarının ayıp ve eksiklerini araştırmak da İslam’ın yasakladıkları şeyler arasındadır.
Tabii ki haksızlığa ve kötülüğe yardımcı olmak, destek vermek malumunuz olacağı üzere dinimize göre yasaktır. Haklı ve iyiden yana olmak gerekir.
İbadetlerini veya yaptığı iyilikleri Allah için değil de gösteriş için yapmak da İslam’ın yasaklarındandır.
Dediğim gibi İslam bir yaşantı biçimidir ve iyi insan olmayı gerektirir. Bu örnekleri, maddeleri daha çoğaltabiliriz. Ama bu kadarında bile kendi inancımızı bir ölçme sorunu ortaya çıkıyorsa varın gerisini siz düşünün. Tüm yaşantımızı 24 saat süresince bu gerçeklere göre değerlendirmeliyiz. Zaten genel anlamda inanç da işte budur. İnsanlar inandıklarını yaşamalılar ve de inandıkları gibi yaşamalılar. O zaman inanç sahibi olunur.
Aksi halde Cuma gelince Whatsapp’tan Cuma kutlayarak, arada sırada özel günlerde mesaj atarak, inanç gelişimi sağlanmaz. İnanmak bütünlük ve devamlılık ister. Bunu isterseniz dini inanç, isterseniz, siyasi inanç, isterseniz fikirsel inanç olarak alabilirsiniz. İnanç tanımı aynıdır sadece inandıklarımız şeyler arasında farklar vardır.
Dostlukla kalın.