Gönlümüz kurallara uymaktan yana…

Erhan Dargeçit

Gönlümüz kurallara uymaktan yana…

HALİT OFLAZ…

Covid 19’a maalesef bir genç arkadaşımızı daha verdik. Çumra Belediye Başkanı Halit Oflaz 3 Ağustos’ta boğaz ağrısından gittiği hastanede korona pozitif olduğunu öğreniyor ve 19 Ağustos sabahı 01.00 civarında maalesef hayatını kaybediyor. Hala pandemiyi ciddiye almayanlara daha başka ne anlatılabilir?

Başkan Halit Oflaz’a Allah’tan rahmet, sevenlerine, dostlarına, akrabalarına ve ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum.

YENİ TEDBİRLER NE GETİRECEK

Ben her fırsatta belirtiyorum; “kural koymak değil uygulayabilmek önemli” diye. Geçtiğimiz gün akşam üzeri toplanan Konya İli Umumi Hıfzıssıhha Kurulu yeni kararlar aldı. Tabii akşamüzeri toplanıp, açıklanması akşam neredeyse saat 20.00’yi bulduğu için dünkü gazetelerde bizim gazetemiz Anadolu’da Bugün ve 1-2 gazete dışında yer alamadı. O nedenle ancak bugün bu konunun değerlendirmesini yapabiliyoruz. Halbuki böyle önemli konularda toplantıyı biraz erkene alıp gazetelerin baskısına haberi yetiştirebilsek herkesin haberdar olabilmesi için çok daha etkili bir sonuca ulaşabilir. Her neyse, iletişim çağında iletişimi umarım herkes öğrenecek.

Gelelim alınan kararlara; 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar 10.00 ve 20.00 saatleri arasında dışarıda olabilecekler. Daha evvel de çıkartılan bir karardı. Ama uygulandı mı, tabii ki hayır. Yani hatırlayalım şöyle bir; bizler gazetede her gün birkaç kere ihbar alıyorduk “Karatay Belediyesi’nin önünde, eski garaj ve kadınlar pazarı civarında 65 yaş üstü kişilerin rahat rahat gezdiğiyle” ilgili. Yani yine kontrolünü yapamadıktan sonra bu kararın bir önemi falan yok. Yine buna bağlı olarak 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar pazara, AVM’ye, piknik ve benzeri yerlere gidemeyecekler. Bunun da neticelerini hep birlikte göreceğiz. Umarım uyanlar çoğunlukta olur.

Düğün salonlarında, sokak arasında, köyde veya kır bahçelerinde yapılacak düğünler 50 kişiyle sınırlı olacak. Ve de öyle halaylı, oynamalı falan değil nikah şeklinde, oturup, izlenip, kalkıp gidilecek. 65 yaş üstü, kronik rahatsızlığı olanlar ve de 16 yaş altı vatandaşlar da bu nikahlara, ablası, ağabeyi değilse, 1. derece yakını değilse katılamayacak. Ve bu konuda son şart da; en sonu 22.00’de olmak üzere bu tür organizasyonlar 2 saati geçmeyecek.

Bir diğer karar da; kurum ve kuruluşlarda çay-kahve-kahvaltı gibi organizasyonların yapılmaması. Yani burada bahsedilen organizasyon anladığımız kadarıyla mesela bir Devlet kurumuna gidiyorsunuz. Orada neredeyse her katta çay ocakları ve bu ocakların bir sorumlusu var. Bunlar çay servisi yaparlar. İşte bu çay servisleri yapılmayacak. Bu tür kurum ve kuruluşlarda aynı zamanda bir yemekhane değil sayıya göre 2-3 yemekhanede yemekler yenecek.

Ve bu kararlarda bir de taziye kararı var. Taziyeler yüz yüze yapılmayacak.

Umut edelim tüm Konya halkı bu kararlara riayet etsin. Şunu biliyoruz ki; demokrasi kültürü olan toplumlarda bu tür kararlar hiç sorgusuz-sualsiz tüm toplum tarafından kabullenilir ve uygulanılır. Ancak demokrasi kültürü oturmamış toplumlarda bu tür kararlar alındığı takdirde bir de bu kararların uygulanıp uygulanmadığını gözlemleyen, kontrol mekanizmaları mevcuttur. Yani güvenlik güçleri bu kararların uygulanmasını sağlar. Ama burada da, bu iş için güvenlik güçlerimiz yeterli midir sorusu ortaya çıkar ki bunu cevabı da çok olumlu değildir sanırım.

Tüm vatandaşlarımızın kurallara uyması, tüm kalbimizle isteğimiz. Ancak bu kurallara uyup uymayacağı konusu da endişemiz.

Ben inanıyorum ki, toplu düğünler, toplu taziyeler, toplu ibadetler, toplu ziyaretler gibi konular engellenebilirse bu sorunun çözümüne büyük katkı sağlanmış olur. Onun dışındaki daha bireysel kurallar, uygulanırlık konusunda çok güvenilecek sonuçlar doğurmaz.

Dostlukla kalın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.