Ekonomimizi güçlendirmek şart oldu
Son dönemlerde yaşadığımız sıkıntıları düşünürsek üretime dayalı ekonominin ne kadar büyük önem arz ettiğini görüyoruz. Ülkemizde Ak Parti ile birlikte yeni bir sistem ileri sürülse de bu sistemin ekonomik yapısının başarılı olmadığı en azından tabanda başarı göstermediğini görmek gerekir.
Birçok ekonomistin birleştiği ortak düşünce; “hukukun üstünlüğü ve eğitim, çağdaş ve katılımcı demokrasi, fikir ve ifade özgürlüğü, kurumların bağımsızlığı ve özerkliği ile liyakati esas alan bir sistemin inşası ekonomik reformların temelini sağlamlaştırır.” Düşüncesidir. Demokrasimizi geliştirirsek, ekonomimiz de gelişecektir.
Günümüzde üretim ve sanayinin, teknoloji ile dijitalleşme çerçevesinde şekillendiği açıkça görülmektedir. Bu durumda ne yaparsak yapalım hedefimizde yüksek verimlilik ve yüksek katma değer artışı yaratacak üretimi koymalıyız. Vergiyi değil, üretimi arttırmalıyız.
Ekonominin güven unsuru üzerine inşa edildiğini unutmadan, yatırım ortamını iyileştirip, istihdam alanlarını geliştirip, büyümenin kalitesi ve sürdürülebilirliğine odaklanan sanayi odaklı, kalkınma odaklı yeni bir ekonomik modele geçmeliyiz.
Yeni ekonomide eski sistemden farklı olarak olması gerekenler Dumlupınar Üniversitesinden iki ekonomi hocasının çalışmalarında belirttikleri üzere şu şekilde hazırlanılmalıdır.
1-Bilgi: Yeni ekonomi bir bilgi ekonomisidir.
2. Dijitalleşme: Yeni ekonomi bir dijital ekonomidir.
3. Sanallık: Bilgi analog bilgiden dijitale doğru dönüşürken fiziksel şeyler sanallaşacaktır.
4. Molekülleşme: Büyük ölçek, ekonomik ve sosyal hayatın bütün yönlerinde molekülleşmeye yerini bırakmaktadır.
5. Entegrasyon/Bilgisayar ağları: Yeni ekonomide bir organizasyon içinde ve organizasyonlar arasında bilgisayar ağ bağlantıları artmaktadır.
6. Aracı Kurumların Ortadan Kalkması: Üretici ve tüketici arasında doğrudan iletişimin sağlanabilmesi nedeniyle, üretici ile tüketici arasındaki aracı firmaların önemi azalmaktadır.
7. Birleşme: Yeni ekonomide belirleyici sektör; bilgisayarlaşma, haberleşme ve içerik endüstrisinin birleşmesinden oluşan ürünlerin sunulduğu sektördür.
8. Yenilikçilik: Yenilikçilik; Đktisadi ve işletme faaliyetleri yönünden belirleyici bir faktördür.
9. Mesafenin Kaybolması: Tüketici ve Üretici arasındaki mesafe belirsizleşir.
10. Hız ve Zaman: Yeni ekonomide, ticaret elektronik ortamda gerçekleştiği için piyasalarda alım-satım işlemleri ve işletmelerin faaliyetleri ışık hızında yapılmaktadır.
11. Küreselleşme: Bilgi temel kaynak olunca ve bilgiye ışık hızında ulaşma gerçekleşince ülke ekonomilerinin birbirleriyle etkileşimleri artmakta, dolayısıyla dünyada tüm ülke ekonomilerinin yer aldığı bir küresel ekonomik yapıya doğru olan eğilim hızlanmaktadır.
12. Uyumsuzluk: Yeni ekonomide ortaya çıkan bu etkileşimler sonucu bilgi teknolojisine sahip olanlar ile olmayanlar arasındaki fark artacağı gibi mevcut klasik sistemle, bilgi sistemi arasındaki çatışmalarda artmaktadır.
Bu rakamları çoğaltmak mümkündür ve ekonomistler bunu daha geniş tutmuşlardır ama önce bunları gereğince bir incelemek ve uygulamak gerekmektedir.