Konya’nın trafik sorununu yazmaktan artık gına geldi. Ancak kamu kurumları açısından değil bir de sürücüler açısından da trafiğe bakmak lazım.
Bir kere şunu söyleyeyim: Konya’da araç sayısı da, şoför sayısı da haddinden fazla aştı. Bunu hepimiz biliyoruz. Ama sayı ne kadar çoğalırsa çoğalsın insanların birbirine saygısı ve kurallara uyması aslında işi kolaylaştıracak ve trafik keşmekeşliğini en aza indirecektir.
Tabiri caizse “iğneyi kendimize çuvaldızı kamu kurumlarına batırmak” gerekiyor sanırım. Ben iddia ediyorum ki Konya’da ehliyet sahibi kişilere trafik levhalarıyla ilgili bir sınav yapsak, büyük bir çoğunluğu bu sınavdan geçemez. Hemşerilerimizin büyük çoğunluğu trafik levhalarını ya bilmediği için ya da umursamadığı için hiç kullanmıyor bile…
“Dur, Yolver” levhası olan bir yerde, diğer taraftan gelen aracın geçiş önceliği olacağından sen durup, yol vereceksin. Aslında sorun bu kadar. Ama o levhanın ne olduğunu bilmezsen o zaman “yol benim” diye geçmeye kalkarsın ve işte sana kaza…
Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Ama yol vermek sanırım en önemli kurallardan biri olsa gerek. Çünkü bu da bir nevi hak. Karşındaki insanın hakkını gasp etmemek için yol vereceksin.
Bir de buna bağlı olarak şerit değiştirme hastalığı var ki, saygısızlığın daniskası…
Adam bir şeritte ilerliyor. Trafik lambalarına yaklaşırken kendisine yer aramaya başlıyor. Aslında oradaki çizgiler şerit değiştirmeyi yasaklıyormuş, yasaklamıyormuş, hiç umurunda değil. Arkasından gelen sürücü artık onun yer beğenmesine karar verdikten sonra yoluna devam edecektir.
Tabii ki Konya’da sol şeridi işgal eden kamyon ve otobüsleri de atlamamak lazım. Hatta bir keresinde üç kamyonun yan yana Yeni İstanbul Caddesinden gittiğine şahit olmuştum. Artık ona diyecek hiçbir şey bulamamıştım. O iş artık trafik kurallarını da, saygıyı da, sevgiyi de aşmış durumda idi.
Şimdi, kendi şeridinde gitmekten imtina et, arkandaki araca hiç bakma, diğer taraftan gelen yol önceliği olan araca yol verme, trafikte karşındaki sürücülere saygı gösterme; ondan sonra da Konya’daki trafik sorunundan şikayetçi ol. Bu, kelimenin tam anlamıyla aymazlıktan başka bir şey olmaz.
Konya’nın trafik sorunu çözülsün ama sanırım önce sürücülerin trafikte araç kullanma sorunları çözülmeli.
Aracın motoru arıza yaparsa bir usta çağırırsın, bir kaza anında doktor çağırırsın ama trafik levhalarını görünce birini çağırıp sorma şansın yoktur. Dolayısıyla ehliyet almak için verilen kurslarda motor dersi, ilk yardım dersi muhakkak gerekli olarak düşünülebilir ama en önemlisi trafik dersidir. Ve o derste de öncelikle öğretilmesi ve kafaya kazınması gereken konu trafik levhaları ve işaretleri olmalıdır. Bunu sürücülere de sık sık hatırlatmak şarttır.
Cuma günü vesilesiyle kurallara uymamanın aynı zamanda bir vebalinin olduğunu da hatırlatmak sanırım yerinde bir hatırlatma olacaktır. Hayırlı Cumalar.