Siyaset iyiden iyiye hızlanıyor. AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, SP, BBP, DP, tüm partiler bu seçimde birazcık daha heyecanlılar ve umutlular.
Şimdi, ittifakların toplam aldığı oy, yüzde 10’u geçince ittifakın tüm partileri barajı aşmış sayılacaklar. Yani AK Parti, MHP ve BBP ittifakında ve CHP, İYİ Parti, SP, DP ittifakında bu 7 parti de barajı aşacak gözüküyor. Dolayısıyla da bu partilerin güçlü oldukları seçim bölgelerinde milletvekili çıkarma şansları olabilecek.
Yani mesela, barajı aşma şansı çok zor gözüken BBP, AK Parti ve MHP ittifakıyla barajı aşmış gözükecek. Yine örnek olarak, BBP’nin kurucu genel başkanı olan rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun memleketi olan Sivas’ta, BBP oyları oldukça fazla. Belki de bu oyla, BBP, Sivas’ta milletvekili çıkarabilecek. Yine aynı mantıkla mesela Saadet Partisi Konya’dan milletvekili çıkarabilecek.
Hal böyle olunca tüm partiler de bir umutla çalışmaya başladılar. Yani süre kısıtlı ve kısa olsa da seçim alanları çok renkli olacağa benziyor.
Tabii burada seçimi iki aşamada düşünmek lazım. Birisi cumhurbaşkanı seçimi diğeri de TBMM üyeleri seçimi…
AK Parti cumhurbaşkanlığı konusunda kendisine oldukça güveniyor durumda. Ancak daha önceki dönemlerde ideolojilerini ve davalarını ön plana çıkarak AK Parti teşkilatları şimdilerde daha da liberalleşerek merkez partilerde olduğu gibi dava veya ideolojiden daha çok bireylere dönük siyaset yapmaya başladılar.
AK Parti hafta sonu teşkilatlarına milletvekili adaylarını sordu. Temayül yoklaması yaptı. Daha önceki dönemlerde olduğu gibi bu temayülün sonuçları nasıl etkileyecek bilinmez ama temayülde yaşanan olay AK Parti’nin “merkez parti” siyaseti izlemesine ya da “liberalleşmesine” en güzel örnek oldu.
Belki de AK Parti’de ilk kez böyle bir temayülde “anahtar liste” yayınlandı iddiası gündeme geldi. Tabii ki bu konuyu inanıyorum gerek AK Parti il teşkilatı gerekse Genel Merkez araştırıp inceleyecektir. Çünkü bu konu AK Parti için oldukça manidar bir durumdur. Birkaç kişi dışında bu konuda ismi geçenlerin, “isimlerinin geçmesi” çok anlamsızdır.
Ali Sürücü, yıllarca il başkanlığı yapmıştır ve teşkilatların bildiği bir isimdir. Tahir Akyürek 3 dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış ve teşkilatlarca tanınan, bilinen ve sevilen bir isimdir. Orhan Erdem, bakan yardımcılığı yapmış ve teşkilatların yakından tanıdığı bir isimdir. Gülay Samancı ve Ayşe Türkmenoğlu gerek milletvekillikleri döneminde gerekse Cumhurbaşkanlığı danışmanlıkları döneminde tüm teşkilatların tanıdığı, bildiği ve sevdiği bir isimdir. Yani anahtar listeye ihtiyaçları yoktur hiçbirisinin…
Bu anahtar liste söylentisi, iki şekilde olabilir; ya yukarıda saydığım bu isimleri karalamak için bir “ayak oyunudur.” Ya da kendisine güvenemeyen bir aday adayının yanına birkaç isim daha yazarak manipülasyon yapmasıdır. Bunların hangisi olursa olsun AK Parti Genel Merkezi için de, AK Parti Konya teşkilatı için de hoş biri durum değildir.
Bu arada AK Parti aday başvurularını alıp, temayül yoklamasını da yapıp bitirmesine rağmen diğer partilerde daha adaylık başvuruları sürüyor. AK Parti bu şekilde aslında seçime ne kadar hazır olduğunu da gösterdi gerçekten.
Aynı zamanda cumhurbaşkanlığı için yüz bin imzayı çok kısa sürede toplayan Meral Akşener de halkta bir karşılığı olduğunu gösterdi. Aynı şekilde Saadet Partisi de 100 bin imza konusunu çözerek “seçimde ben de varım” dedi.
Anlayacağınız, önümüzdeki günler ve geceler çok hareketli geçecek. Ama Konya teşkilatı da bu liste krizini illa ki 25 Haziran da değerlendirecektir.