Belediyecilik tecrübe ister

Erhan Dargeçit

Belediyecilik zor zanaattır. Çünkü insanlarla direk, yüz yüze muhataptırlar. Mesela bir DSİ Müdürünü işi olmayan tanımaz. Veya Karayolları Müdürünü, Bayındırlık Müdürünü işi olmayan tanımaz. Devletin bu tür kurumlarının müdürleriyle işi olan sayısı topluma vurursanız çok azdır.

 

Ama belediyeler öyle değildir. Toplumun her kesiminin, tüm vatandaşların bir şekilde belediyeyle ilişkisi vardır. Dolayısıyla Belediyelerin kesinlikle bir seçme şansı olmamaktadır.

 

Dolayısıyla da belediyelerin tüm vatandaşlara hizmet verdiklerini unutmamak lazımdır.  Karayolları sadece şehirlerarası yolları yaparken, belki de çoğumuz görmeyiz bile. Bu yollar tüm vatandaşlara hizmet verir ama bizim bu yapımdan haberimiz bile olmaz çoğu kez. Ama Belediyeler yaptıkları hizmetleri de sürekli vatandaşların gözlerinin önünde yapmak zorundadırlar.  Tüm vatandaşlar bunu görürler, incelerler ve değerlendirirler.

 

Dolayısıyla “vatandaşa hizmet” gibi kaygısı olan belediyeler hizmetlerini yaparken vatandaşları kesinlikle düşünür ve hizmetlerini onları memnun edecek şekilde belirlerler.

 

Belediye Başkanlığı da aynen buna benzer olarak şehrin emanetini üzerinde taşıyan kişidir. Dolayısıyla belediye başkanının güvenilir, emin, sözünde duran, ciddi ve hizmet adamı olması gerekmektedir.

 

Tabii ki belediye başkanlarının hepsi için bu sıfatları kullanmak kolay değildir. Bazıları görüntüde belediye başkanıdır, arkasında birileri hep yönetir. Bazıları ise dirayetini göstermeye gerek duymaz.

 

Başarılı bir belediye başkanı ekibiyle birlikte vatandaşa hizmeti baz alıp, en büyük özelliği vatandaşla kucaklaşması olması lazımdır. Bu olmazsa ne olur derseniz, söyleyeyim; dışarıda birçok daha önce belediye başkanlığı yapmış ama şimdi hiç kimsenin yüzüne bile bakmadığı adamlar dolaşmaktadır.

 

Belediye Başkanı program yapacaktır, bu programda hatalar yapacaktır, bu hatalardan özür dilemesini bilecek ve ders çıkarabilecektir.

 

Belediye Başkanlığının iki sonucu vardır: Ya dua toplarsınız, hayırla yad edilirsiniz ya da düşman toplarsınız, başkanlıktan sonra yalnız kalırsınız.

 

Eğer belediye herkesin yararlanacağı, iyi şeyler yapacak bir belediye olacaksa önce vatandaş gelecektir. Eğer önce vatandaş değil de belediye başkanı kendisini alırsa o zaman hem o belediyecilik hem de o belediyeden bir şey beklemeye gerek yoktur.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.