Başarısızlıklar yok mu

Erhan Dargeçit

Görünen o ki, bu seçim konusu 12-13 nisana kadar devam edecek. Tüm partiler kendilerinin başarılı olduklarını anlatırken gelin bir de partilerin başarısızlıklarına göz atalım.

AK PARTİ’DE TEŞKİLATLAR ZAYIF

AK Parti teşkilatları ne kadar koştursa da, vatandaşın teşkilatlara bakışı biraz soğuk gözüküyor. İşin doğrusu kim ne derse desin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı bu vatandaş sevgi dolu ve AK Parti teşkilatlarını değil kesinlikle sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediklerini baz alıyor. Tabii ki Cumhurbaşkanı’nın seçim çalışmalarını rahmetli Ahmet Özdemir’in (namı diğer Kör Ahmet), sürekli anlattığı bir fıkrası var ona benzetiyorum. “Yaşlı teyze yanında 8-9 yaşlarında torunuyla minibüse binmiş. Kendisi oturmuş torununu da yanına oturtmuş. Minibüs sürücüsü seslenmiş: ‘Teyze çocuğa da para ödeyeceksin’ Teyze cevap vermiş: ‘yavrum şuncacık, küçücük çocuğa para ödenir mi?’ Minibüs sürücüsü bu sefer “o zaman çocuğunu kucağına al’ demiş. Teyze bu sefer cevabı yapıştırmış: ‘Hay guzum kocaman çocuk kucağa alınır mı?”

Cumhurbaşkanı ve AK Parti genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan çıkıyor konuşma yapıyor. Konuşma yaptığında, muhalefetteki rakiplerine verip veriştiriyor. Bu sefer muhalefet çıkıyor Sayın Erdoğan’a bir eleştiri yapıyor. Cevap hazır: “Cumhurbaşkanı’na böyle diyemezsin”. Eğer Sayın Erdoğan Cumhurbaşkanı sıfatıyla çıkıp konuşma yapıyorsa, tarafsız olmak durumunda ve rakipleri diye bir şey olmaması gerekmez mi? Yok eğer parti genel başkanı sıfatıyla konuşuyorsa, o zaman diğer genel başkanların kendisi hakkında eleştirilerini de sineye çekmek durumunda. Bu seçimlerde bunun en güzel örneğini yaşadık.

Tabii yukarıda yazdığım AK Parti teşkilatlarına güvensizliğin örneğini de en iyi bu seçimde yaşadık. Vatandaş Cumhurbaşkanı’nın yanı sıra Cumhurbaşkanı’nın yeni bakanlarına da oldukça hoş görülüydü. Ancak eski politikacılar vatandaşın gözünde maalesef eskimiş. Bunun da örneğini verelim: Karapınar’da muhalefet oldukça iyi bir adayla, güzel bir rüzgar yakalamıştı. Ancak Bakan Murat Kurum’un Karapınarlı olması ve Karapınar’da AK Parti’nin bakan üzerinden seçim stratejisini yürütmesi orada AK Parti’nin kazanmasında yüzde yüz etkili oldu. Aynı şekilde Cihanbeyli’de güçlü bir HDP adayı vardı. Orada da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca unsuru çok etkili oldu. Ve AK Parti yine bakan sayesinde, Cihanbeyli’de de çok rahat bir seçim geçirdi. Ama mesela Ereğli’de eskiden beri bakanlık yapanlardan Süleyman Soylu çok büyük bir etki yapamadı. Bu arada Seydişehir’de Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi’nin etkisini, Beyşehir’de Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarından Mustafa Akış ve Milletvekili Gülay Samancı gösteremedi.

Tabii ki bu durumları AK Parti enikonu inceleyecektir ama bunları, sadece vatandaş, yeni siyasetçileri ismi eskimiş siyasetçilere tercih ettiğini anlatabilmek adına söylüyorum.

Vatandaş, Cumhurbaşkanı’na sonuna kadar bağlı ve güveniyor. Yeni siyasetçilere güveniyor. Ancak eskileri de pek fazla görmek istemiyor diye düşünüyorum.

CHP KONYA’DA VAR MIYDI?

CHP Konya’da seçime girdi ama pek fazla sesini duyamadık işin doğrusu. Aslında genel merkez de Konya merkezi zaten gözden çıkarmış gibi gözüküyor. Yani burada seçimi kazanacak gördükleri birkaç yer –ki bunun başında Ereğli geliyordu- dışında CHP’yi pek de göremedik. Dolayısıyla AK Parti’nin yüzde 71 oy almasında seçmenin Konya’da güveneceği veya sırtını dayayacağı bir muhalefet partisi göremediği konusunu da göz ardı etmemek lazımdır. Büyükşehir’de aday göstermeyen İyi Parti ile ortak seçime giren CHP merkezdeki ilçelerde de sanırım bir iddiasının olmadığını düşünerek çalışmaları adaylara bıraktı. Adaylar da kendi istekleri doğrultusunda çalışmayı tercih ettiler.

İYİ PARTİ’NİN İLK YEREL SEÇİMİYDİ

İyi Parti ilk yerel seçimine girdi. Tabii ki beklentiler çok yüksekti. Ancak Büyükşehir’de sürpriz yapıp seçimi alacağını düşünen partililer yüzde 20’de kaldı. Muhalefetin genelde AK Parti’ye karşı aldığı ortak oy oranı demek sanırım yanlış olmayacak. Mustafa Özkafa’nın adaylığı ve CHP’nin destekleri sonucunda da alınan oy üç aşağı beş yukarı yüzde 21’ler civarındaydı. Tabii ki İyi Parti’nin ilk yerel seçimiydi. Muhakkak ki daha tecrübelenecek ve siyasete de daha fazla alışacaklardır. Şimdilik kendi aralarında bile bir birlik içerisinde olamayan parti zaman içerisinde bu birlikteliği daha iyi sağlayacaktır sanırım. Bir milletvekili ve heyecanlı, coşkulu partililerle çok daha büyük işler başarılabilir ancak tabii ki politikanın matematiğini de göz ardı etmeden.

MHP SAĞLAM İLERLİYOR

MHP ve Devlet Bahçeli için bitti denilirken, MHP her seçimde çok daha büyük başarılara imza atıyor. 4 tane belediyeyi alan MHP için her ne kadar ittifakın gücü gibi gösterilse de sonuçta MHP 1 olan belediye başkanlığını dörde çıkarmıştır. Hatta Ereğli Belediye Başkanının da MHP’li olduğu ve Bahçeli’ye yakın isimlerden olduğunu düşünürsek çok uzak olmayan bir zamanda bağımsız adaylara Bahçeli tarafından bir af gelir sanırım. Sonuçta Türkiye genelinde de, Konya’da da MHP’nin uyguladığı politikalar başarı getirmiştir. Ve de AK Parti tabanı yine teşkilatlarına ders vermek adına, kendisinden farklı görmediği MHP’ye oy vermekte bir çekinme duymazken; MHP tabanı AK Parti’yi oy olarak pek tercih etmemiş gözükmektedir.

Sanırım bundan sonraki dönem, şu itiraz olaylarının bitmesinden sonra, artık partilerin kendilerini bir kontrol edeceği dönem olacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.