Yeni kabine hayırlı olsun. Bugün manşetlerde hep Konya’dan bakan olmadığına dair haberleri göreceğimiz belli. Tabii ki Konyalı olarak bunun üzüntüsünü yaşamaktayız. Ancak şunu da belirtmeden geçmeyeyim: Bir Konyalı gazeteci olarak “Konyalı bir bakan bekliyordum” dersem, bu sadece benim siyasetten anlamadığımı gösterir diye düşünüyorum.
Şimdi herkes yazacak çizecek. “Konya oy olarak hep AK Parti’yi destekledi. AK Parti’ye her dönem en üst derecede destek verdi. Konya AK Parti’ye şunu yaptı, bunu yaptı. Konya AK Parti’nin kalesidir.” Gibi cümleleri çok duyacağız.
Aslında burada en önemli konu da açığa çıkıyor. Hani bir söz vardır ya “duvarı yıkan su damlalarının gücü değil, su damlalarının birlikteliğidir” diye: işte buraya “cuk oturan bir tabirdir bu.
Evet Konya AK Parti’ye sonuna kadar destek vermiştir. Ve bu desteğin neticesinde Konya’da neredeyse muhalefet kalmamıştır. Yerel yönetimler AK Partilidir, milletvekillikleri AK Partilidir. Bürokrasi bile, AK Partili olmasa da, AK Parti’ye yakındır. Dolayısıyla bu kadar muhalefetsiz ortamda AK Parti’nin birbiriyle bütünleşmesinde sorunlar oluşmuştur. Eğer muhalefet kalmazsa, teşkilat, kendi içerisinden muhalefetini oluşturur.
Aynen AK Parti’nin diğer kurumlarında seçim olduğunda yaşanan sorunlar bakanlık konusunda da acaba yaşanmış mıdır?
Yani İl Başkanlığı seçiminde, AK Parti içerisinde “benim adayım” mantığında hareket edenler; belediye başkanlığı seçimi sırasında “benim adayım” mantığıyla hareket edenler, ilçe başkanlığı sırasında, milletvekilliği sırasında ve hatta bakanlık sırasında “benim adayım” diye hareket edenler mücadelelerini Ankara’ya kadar götürünce Ankara’da bir güç oluşmuyor ve dolayısıyla da Konya, vatandaş olarak ne kadar oy verirse versin, hükümet gözünde bir yer edinemiyor.
Burada aslında olması gereken; Konya teşkilatları olarak 10 tane bakan adayı değil sadece 1 tane bakan adayı ile Başbakanın karşısına çıkılsa sorun olmayacak ve güçlü olunacak. Ancak türlü entrikalarla birçok aday çıkartıp, her aday için ayrı bir destek istemek politikada güçsüzlüğü getiriyor.
Umut edelim de, AK Parti bundan sonra seçilmiş il başkanının etrafında yek-vücut olarak kenetlensin ve Genel Merkez’de de bir güç haline gelebilsin. Bu güce bir de Konya’daki gibi bir halk desteği eklediğinizde, hem Hükümetin hem partinin yöneticisi durumunda olmak çok çok kolay hale gelecektir.
Aksi halde Konyalı vatandaş oyunu verecek, desteğini verecek; bu gruplaşma hataları yüzünden, vatandaş istediği desteği ve hatta hak ettiği desteği bulamayacaktır.
Konya yine bakansız ama Türkiye için çok güzel bir liste olmuştur. Yeni kabine tüm milletimize hayırlar getirsin.