Ülkemizde ilk ve orta dereceli okullar yarı yıl tatilindeler. Öğretmenler de öğrenciler de yoğun geçen bir yarıyılın sonunda iki hafta tatil yapacaklar. Cumartesi ve pazar günlerinin okullar açıkken de tatil olduğunu düşünürsek aslında on günlük bir tatil de sayılabilir.
Tatil deyince öğrencilerin çoğunun aklına istediği kadar uyumak, gezmek, dolaşmak, ders çalışmamak ve okula gitmemek gelmektedir. Aslında tatil; dinlenme ve yenilenmedir. Tatil; okul zamanı yapılamayan etkinliklere zaman ayırmaktır.
Tatilde öncelikle okul zamanı yapmak istenip yapılamayan etkinliklere zaman ayırmak yararlı olur. Bunlar öğrencinin ilgi alanına göre değişebilir. Tiyatroya, sinemaya gitmek;doğa gezileri yapmak,akrabaları ziyaret etmek; istediği kitapları okumak;ilgi duyduğu yerlere gezi yapmak;buluşmak istediği arkadaşlarıyla zaman geçirmek;yazı ve şiir çalışmaları yapmak,bunlarla ilgili defter düzenlemek;spor yapmak…Bu etkinlikler kişilerin ilgi alanına göre uzayıp gidebilir.
Tatilde yapılmaması gerekenler nedir? Elbette bunun da kesin bir listesi yoktur. Ancak tüm tatili evde geçirmek;internet ve cep telefonuyla tatil zamanının çoğunu harcamak;uykuya gereğinden çok zaman ayırmak;tatilde sürekli ders çalışmak…Bunlar da tatilde görülen olumsuz davranışlardır.Öğrenciyi dinlendirmek,yenilemekten çok daha fazla yorar.Öğrenci istek ve coşkuyla yeni döneme başlayamaz.
Kimi öğretmenler ise tatili zayıf dersleri olan öğrenciler için ders çalışma zamanı olarak görmektedir.Başarılı olsun veya olmasın her öğrenci tatilini yaşamalıdır.Dersleri zayıf olan öğrencilerin de dinlenmeye ve yenilenmeye gereksinimleri vardır.