Öğrencilerde sınav kaygısı

Emel Şerife Hasçağan

Sınav kaygısı neden olur ve başlıca nedenleri sizce nelerdir? Ailelerin çocuklarından beklentileri kimi zaman sınav kaygısına sebep olan sebeplerin başında gelmektedir. Aileler öncelikle çocuklarının akademik başarısına ve gireceği sınava dair beklenti ve tutumlarını gözden geçirmelidirler. Çocuklarına sürekli ders çalışması konusunda baskı yapmamalıdırlar. Bireyi duygu, düşünce ve istekleri hakkında konuşmak için desteklemelidirler. Çocuklarını kimi zaman dinlenmeye, kimi zaman sportif ve sanatsal faaliyetlerde bulunmaya teşvik etmeli uyku ve beslenme düzenleri konusunda evde rutinler oluşturmalıdırlar.

Sınav kaygısı okullarda yapılan sınavlarda görülmekle birlikte yoğunlukla LGS ve YKS gibi bireyin hayatını etkileyecek sınavlarda görülmektedir. Bu noktada öğrenciler söz konusu sınavlar hakkında birincil kaynaklardan güvenilir bilgiler elde etmeli, çalışmalarını bu bilgiler ışığında sürece yayarak planlamalıdırlar.

Öğrenciler, sınava girmiş tanıdıklarından, öğretmen ve ebeveynlerinden destek alabilirler. Yine verimli çalışma, zaman yönetimi, test teknikleri, kendilerine ait öğrenme stilleri konularında eksikleri varsa sürecin başında bilgi toplayarak ve yardım alarak bu eksiklikleri giderebilirler. Kişisel bakım, uyku ve beslenme konusunda rutinler oluşturarak bir düzen oluşturabilirler. Sosyal çevreleri ile ölçülü bir şekilde ilişkilerini sürdürmeleri de gerekmektedir.

Düzenli egzersiz yapmaları da çok faydalı olacaktır. Son olarak kendi düşünce ve duyguları konusunda farkındalık geliştirmeleri olumsuz duygu ve düşünceler kendilerine rahatsızlık verdiğinde onlarla baş etmeleri için kolaylık sağlayacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.