Günümüzün en önemli sorunlarından birisi karşılıklı iletişim kurabilmektir. Çünkü
çevremizdeki insanlarla kurduğumuz ilişkilerin niteliği onlarla aramızdaki iletişime bağlı. Artık insan ilişkileri iletişimle kuruluyor.
Günlük hayatımızda yeni tanıştığımız biriyle bir arkadaşlık ilişkisi kuruyoruz ya da kurmuyoruz. Bu konudaki tercihimiz onu tanıdıkça şekilleniyor. Onunla aramızdaki yakınlığın ne kadar olacağı hakkında bir karar veriyoruz. Çok yakın olma ile çok mesafeli olma arasında bir yerde duruyoruz. Bunların tümü iletişim ile gerçekleşiyor.
Kurduğumuz her iletişimin bir amacı var. İletişim yolu ile kendimizi ifade etmek, ne hissettiğimizi anlatmak, görüşlerimizi dile getirmek, karşımızdakini bir konuda ikna etmek, sohbet etmek, konuştuğumuz kimseyle dostluğumuzu ilerletmek, eleştirmek, övmek, sorunlarımızı paylaşmak gibi konuları iletişimle gerçekleştiriyoruz.
Bu arada iletişimin kalitesi de önemlidir. Kurduğumuz iletişimin kalitesi alacağımız sonucu belirliyor. Ne kadar iyi iletişim kurarsak o kadar iyi sonuç alıyoruz. Kendimizi daha iyi ifade ediyoruz. Düşüncelerimizi daha iyi anlatıyoruz. Duygularımızı daha doğru şekilde aktarıyoruz. Amacımız kurduğumuz iletişimin kalitesi ölçüsünde gerçekleşmiş oluyor.
İnsanlarla iletişim kurarken iletişimin kalitesi de önemlidir. Sadece konuşmuş olmak için konuşmamalıyız. Bir kişiyle yaptığımız konuşmanın tüm içeriğini sözler ve söz dışındakiler olarak ikiye ayırabiliriz. Çevremizdeki insanlarla birbirimize söz söyleyerek konuşuruz. Ama işin içine söz dışındaki unsurlar da katılır. Bu kaçınılmaz. Söyleyiş şekli, ilişki geçmişi ve söylerken takındığımız beden dili de söz dışındaki unsurları göstermektedir.
İnsan yeni tanıştığı bir kişi ile kuracağı iletişimde söz dışındaki unsurlar birinci derecede önem taşımaktadır. Hem bizim için hem karşımızdaki için. Araştırmalar yeni tanışan insanların söz dışındaki unsurları sözlerden çok daha fazla önemsediğini gösteriyor. Tabi bundan sonra da sözler önemli oluyor.