Ekmek israfından kaçınalım!

Emel Şerife Hasçağan

Bireylerin günlük hayatında tüketeceğinden daha fazla ekmek alması ekmek ve buğday israfına yol açıyor. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde üretilen ekmeğin yüzde 5,9’u israf edilmektedir.

Ekmek israfı günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adettir. Bu nedenle ihtiyacımız kadar ekmek almalı, dilimleyerek servis etmeli, gününde tüketilecekse poşette uzun sürede tüketilecekse buzdolabında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.

Bayatlayan ekmeklerde çöpe atılmamalı ve farklı yöntemlerle değerlendirilmelidir. Bu konulara dikkat edildiği taktirde bireyler aile ekonomisine ve Türkiye ekonomisine de katkıda bulunmuş olacaktır. Örneğin bireylerin her gün bir tane fazla ekmek aldığını düşünürsek aylık olarak 180 TL gibi bir rakama denk geliyor.

Bu israf önlendiğinde 180 TL bir bireyin diğer aylardaki ekmek ve başka gıdalardaki alımını kolaylaştıracaktır.

Ayrıca ekmek israfının oluşmasında fırınlarda ekmeğin fazla üretilmesi, toplu yemek yenen yerlerde ve hanelerde ihtiyaçtan fazla ekmek alınması gibi nedenlerde etkili olmaktadır.

Sadece ekmek israfında değil bütün gıdaların israfın önlenmesi için özen göstermeliyiz.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.