Kolesteatom Nedir?
Kolesteatom orta kulak boşluğunda bulunmaması gereken cilt epitelinin bulunup büyümesidir. İyi huylu tümörlerden sayılır. Kolesteatomlar kist veya kese oluştururlar. Kanser olmamasına karşın hastalıklı doku büyür, kitle etkisiyle etraf dokulara baskı yapmaya başlar ve çevre dokular da baskıya bağlı tahribat oluşur. Bu tahribatlardan dolayı, işitme kaybı, baş dönmesi, yüz felci, menenjit, boyun absesi v.b. ciddi hastalıklar meydana gelebilir.
Kolesteatomun Oluşma Nedenleri: iki nedeni vardır;
1)Konjenital Kolesteatom: Fetal gelişim sırasında yanlış yönlendirilmiş epitel artıklarından kaynaklanmaktadır. Sağlam kulak zarı arkasında gelişir ve geç fark edilir.
2)Edinsel(Sonradan kazanılmış) Kolesteatom: Bu kolesteatoma da iki nedenle oluşur:
A)Kulak zarında çökme sonucu oluşan ceplerden gelişir,
B)Kulak zarı delikse; dış kulak yolu epiteli delikten orta kulak boşluğuna girerek, ya da dökülen epitel artıklarından oluşur. Bazen cerrahi işlem sırasında ekilen epitelden de kolesteatoma gelişebilir.
Kolesteatomun Belirtileri Nelerdir?
-Aralıklı veya sürekli kulak akıntısı,
-Akıntının kötü kokulu olması,
-Kulak ağrısı,
-İşitme kaybı,
-Baş ağrısı,
-Yüzde uyuşma ve hissizlik, bazen de felç,
-Baş dönmesi.
Kolesteatomun tanısı
Hastanın anamnezi(hikayesi)
Kulağın fizik ve endoskopik muayenesi,
Odyogram(işitme testi)
Temporal kemik bilgisayarlı tomografisi(BT),
Temporal kemik diffuzyon mağnetik rezonanas(MR),
Komplikasyonlu kronik otit ise komplikasyona göre diğer gerekli tetkikler yapılır.
Kolesteatomun Tedavisi Nedir?
Akıntı için antibiotikler, ağrı için ağrı kesiciler kullanılsa da; kolesteatom tanısı konulduğu anda tedavisi CERRAHİDİR(kesin tanı temizlenen parçaların patolojiye gitmesi ile konur). Ameliyat tipini kolesteatomun genişliği etraf dokularda yaptığı hasar ve komplikasyonlar belirler(mastoidektomi, mastoidektomi+timpanoplasti, mastoidektomi+kemik zincir onarımı+timpanoplasti, radikal mastoidektomi ameliyatları). Son zamanlarda ameliyatta hastalığın tam temizlenmesi ile beraber oluşan defektlerin(hasarların) rekonstrüksiyonu(eski haline getirme) ve işitmenin yeniden sağlanması hedeflenmektedir. Burada birinci amaç hastalığı temizlemek ikinci amaç işitmenin yeniden rekonstrüksiyonunu sağlamaktır. Bazen hem hastalığı takip etmek hem de birinci aşamada işitme rekonstrükte edilmediyse hem kontrol hem de işitmeyi yeniden sağlamak için ikinci ameliyat yapılabilir. Kolesteatomlu hastalar ömür boyu sürekli kontrol altında olmalıdırlar.