Üvey çocukların, sigortalıdan sağlık yardımı alıp almayacağı konusu, hem 01.10.2008 öncesi ve sonrasında hem de sigortalının tabi olduğu kuruma göre farklılık göstermektedir.
Öncelikle belirtmek gerekirse hiçbir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi sigortalının(SSK,Emekli Sandığı,Bağ-kur vb) üvey çocuğu, sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişileri olarak kabul edilmemiştir. Bunun anlamı, hangi statüde olunursa olunsun sigortalılar üvey çocuklarının sağlık yardımlarını üstlenemeyecek, başka bir ifade ile, üvey çocuklar, üvey annesinin yada üvey babasının sağlık yardımlarından faydalanarak tedavileri yapılamayacaktır.
Bu kural 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun ile de devam ettirilmiş, böylece prensip olarak üvey çocuklara sigortalının bakmakla yükümlü kişisi olarak kabul edilmeyerek sağlık yardımının üvey anne veya üvey baba üzerinden verilmesine imkan tanınmamıştır.
657 sayılı Devlet memurları Kanunu’nun 202.maddesinde “devlet memurunun geçimini sağladığı üvey çocukları için aile yardımı ödeneceği verileceği” 209.maddesinde ise “…ikiden fazla dahi olsa aile yardımı ödeneğine müstehak çocuklarının tedavi masraflarının karşılanacağı” hükmü yer almaktadır. Buna göre devlet memuru bakmakla yükümlü olduğu üvey çocuğu için aile yardımı ödeneği alabilmekte, aile yardımı ödeneğine müstehak çocuklarının tedavi masraflarının karşılanacağı anlaşılmaktadır.
15.01.2010 tarihi itibariyle tüm devlet memurları, 15.10.2010 tarihi itibariyle de Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan askeri ve sivil personel artık 5510 sayılı Kanunun 60.maddesi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılmışlardır. Dolayısı ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 209.maddesine göre memurların tedavi giderleri artık çalıştıkları kurum tarafından değil Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaya başlanmıştır. Bu nedenle;
-657 Devlet memurları Kanunu kapsamında çalışan devlet memurlarının (Türk Silahlı Kuvvetlerinde aynı kapsamda çalışan askeri ve sivil memurlar dahil) 15.01.2010 ve 15.10.2010 tarihi itibariyle üvey erkek çocukları durumlarında değişiklik oluncaya kadar herhangi bir şart aranmaksızın 25 yaşına, üvey kız çocukları ise durumlarında değişiklik oluncaya kadar yaş koşulu aranmaksızın” bakmakla yükümlü olunan kişi sıfatıyla” sağlık yardımlarından yararlanacaklardır.
-15.01.2010 tarihinden sonra evlenen Devlet memurları ile 15.10.2010 tarihinden sonra evlenen Türk Silahlı Kuvvetleri askeri ve sivil personelinin üvey çocukları, bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler olarak değerlendirilmemekte, bu çocuklara sağlık hizmeti verilmemektedir.
-01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa devlet memuru olarak çalışmaya başlayanların üvey çocukları bakmakla yükümlü kişi olarak değerlendirilmemekte, sağlık yardımından faydalanmamaktadır.
Evlat edinilen çocukların sağlık yardımı
Üvey çocuklara üvey anne ve babasından sağlık hizmeti verilmemesine rağmen, evlat edinilen çocukların durumu farklılık göstermektedir.
Evlat edinilmiş çocuğun sağlık hizmetinden faydalanabilmesi için;
-Mahkeme kararı ile evlat edinilmiş olması,
-Evlat edinilenin evlat edinen sigortalın nüfus kayıtlarına işlenmiş olması,
Durumunda evlat edinenin bakmakla yükümlü kişisi sıfatıyla sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.
Evlat edinen kişi,evlat edindiği çocuk üzerinden sağlık yardımından faydalandırılmamaktadır.
Evlat edinilen çocuğun talebi halinde öz anne ve babasından bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sağlık hizmetinden faydalanabilmekte, çocuğun öz anne ve babası, talepleri halinde bu çocukları üzerinden sağlık yardımından faydalanabilmektedir.