Stajyer Avukatların Sigortalılığı ve Genel Sağlık Sigortası Uygulaması

Arif AYTÜRK

Avukat adaylarının stajına ilişkin düzenleme, 1136 sayılı Avukatlık Kanununda yer almaktadır. Bu Kanun’un 15.maddesinde, staj süresi bir yıl olarak belirlenmiş olup, ilk altı ayının mahkemelerde, kalan altı ayının ise en az beş yıl kıdemi olan bir avukat yanında yapılacağı hükmü yer almaktadır.

Avukatların staj yapmaları, 1136 sayılı Avukatlık Kanununa göre zorunludur. Staj yapılması Kanundan doğan bir zorunluluk olduğundan, stajyer avukatlar bir yıllık stajerlik döneminde  5510 sayılı Kanun hükümlerine göre sigortalı sayılmamaktadır.

Stajda geçen sürelerin kanundan doğan bir zorunluluk olması nedeniyle,5510 sayılı Kanunun 41.maddesine göre borçlanılması mümkündür. 41.maddenin  ( e)  bendinde “  Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj sürelerini” borçlanabileceği hükmü yer almaktadır. Bend hükmünden de anlaşılacağı üzere, borçlanılacak süreler, sigortalı olmaksızın geçirilen staj dönemlerine ilişkindir. Buna göre, sigortalı olarak geçirilen staj dönemi borçlanılamayacaktır. Maddenin karşıt anlamından stajer avukatın sigortalı olarak gösterilmesine bir engel olmadığı sonucu çıkmaktadır.

Stajyer avukatların genel sağlık sigortalısı olacağına ilişkin 5510 sayılı Kanunda  2011 yılına kadar bir düzenleme yer almadığından, bu kimseler genel sağlık sigortası kapsamına alınmamış iken, 25.02.2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6111 sayılı Kanunun 34.maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 60.maddesine eklenen 8.fıkra ile genel sağlık sigortalısı sayılmışlardır. 60.maddeye eklenen fıkraya göre, avukatlık stajı yapmakta olanlardan 5510 sayılı Kanuna göre genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanların staj süresi ile sınırlı olmak üzere genel sağlık sigortalısı sayılacağı, bu şekilde genel sağlık sigortalısı sayılanların genel sağlık sigortası primlerinin 5510 sayılı Kanunun 82.maddesine göre prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının % 6 sı olduğu ve bu primlerin Türkiye Barolar Birliği tarafından ödeneceği  düzenlenmiştir.

Bu düzenlemeye göre bütün stajyer avukatlar değil, kendi çalışması nedeniyle genel sağlık sigortalısı olmayan veya anne ve babasından(ya da başka kişiler)dolayı bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır. Bu durumda anne veya babası sigortalı olan(işçi,memur,esnaf vb.) emekli olan bu nedenle de anne ve babasının sağlık yardımlarına müstehak olan stajer avukatların sağlık yardımları anne ve babasından sağlanacağından genel sağlık sigortası kapsamına alınmayacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.