Haber Tarihi:24 - Ekim
Yurt dışında çalışan Türk Vatandaşlarının bu ülkelerde ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, Türkiye’de sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmediğinden yıllarca bu konuda mahkemeye başvuranlar sigorta başlangıcı olarak saydırmış, başvurmayanlar ise ciddi aylık kaybına uğramışlardır.
Nihayet kangren olan bu sorun, 6552 sayılı Kanun ile 01.11.2014 tarihinden itibaren çözüme kavuşturulmuştur.Artık “Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecektir.”
Bu şekilde Sosyal güvenlik sözleşmesinde özel hüküm bulunan 18 ülkedeki sigortalılık sürelerini borçlananların, Yurt dışındaki ilk işe başlama tarihleri,Türkiye’de sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilecektir.
Sigorta başlangıcı olarak kabul edilebilecek süreler
Sosyal Güvenlik Kurumunca yayımlanan 29.09.2014 tarihli 27 sayılı Genelgede, sigorta başlangıcına konu edilecek hizmetler, anılan ülkelerden alınan hizmet cetvelinde sigortalılık süresi olarak bildirilen şu hizmetler olarak sayılmıştır:
-İşsizlik ödeneği,
-Hastalık ödeneği,
-İntibak parası,
-Sigortadan muaf cüzi çalışma,
-Çocuk yetiştirme süreleri,
-Bakım süreleri,
-Borçlanma yoluyla ödenen primlere ait süreler,
-İsteğe bağlı prim ödeme süreleri,
-Ve benzeri süreler.
Yukarıda sayılan sürelerin başlangıç tarihleri de ilk işe girişin tespitinde dikkate alınacaktır.
Almanya’dan prim iadesi alınan süreler ile İsviçre’den prim transferi yapıldıktan sonra borçlanılan sürelerdeki çalışmaya başlanılan tarih de,ülkemizde ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmektedir..
Yurt dışındaki sigortalılık sürelerini borçlanarak aylık talebinde bulunanların ilk işe giriş tarihinin tespitinde, borçlanma için Kuruma ibraz edilen belgelerdeki başlangıç tarihi esas alınmaktadır.
Önemle belirtmek gerekir ki, yurt dışındaki sigortalılık süreleri 18 yaşından sonraki süreyi kapsamakta olup, 18 yaşından önceki süreler Türkiye’de sigorta başlangıcı olarak kabul edilmemektedir.
İşe giriş tarihinin tespitinde dikkate alınmayacak süreler
Ev kadınlığı süreleri akit ülke mevzuatına göre sigortalılık süresi olarak kabul edilmediğinden bu süreleri borçlananların sözleşmeli ülkelerdeki ikamet tarihleri Türkiye’deki ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmemektedir.
Akit ülke mevzuatına göre ikamet süreleri borçlandırılacak süre niteliğinde olmadığından, ikamet süresinin başlangıcı da ülkemizde ilk işe giriş tarihinin tespitinde dikkate alınmayacaktır.
Yurt dışında çalışan ancak çalışma hayatından önce ev kadını olarak bulunan Türk Vatandaşlarının 3201 sayılı Kanuna göre borçlanma yapmaları halinde, ilk çalışmaya başladıkları tarih sigorta başlangıcı olarak kabul edilecek, ev kadınlığı dönemine ilişkin gün sayısı kadar geriye gidilerek sigorta başlangıç tarihi tespit edilecektir.