MUHTASAR VE AYLIK HİZMET BEYANI TEMMUZDA
Sosyal Güvenlik Kurumu, 2012 yılından bu yana bildirimlerde meslek kodu girme uygulamasını yürütüyor. Ancak bildirmeyenlere 2018 yılına kadar herhangi bir cezai işlem uygulamıyordu.
SGK niçin meslek kodu uygulamasına gitti? Yaklaşık 6 milyon kişinin asgari ücret üzerinden Kurum'a bildirildiği belirtiliyor. Bir işyeri düşünün, genel müdür var,şef var, usta başı var, baş aşçı var,garson var,temizlik görevlisi var v.b... Ama hepsi SGK'ya asgari ücret üzerinden bildiriliyor.
Böyle bir durumun gerçek olmadığını herkes biliyor. Peki işveren farklı meslekteki işçilerine farklı ücret vermesine rağmen neden hepsini asgari ücretten gösteriyor? Böylelikle elden işçisine verdiği ücreti gider kaydetmemeyi göze alıyor?
Çünkü sigorta prim oranı çok yüksek. Teşvik uygulaması olması, işsizlik primi ile birlikte %37,5 oranında, işçinin ücretinden kuruma prim ödeniyor. Yani işçiye brüt 100 TL.ücret ödersen, 37,5 TL.de kuruma prim ödeyeceksin. Hele bir de işçiler eline geçen net ücretle ilgilendiğinden işverenle net ücretten anlaşma yapmışsa,en az %15 oranında da vergi stopaj yükü işverene kalacağından, bunun altından kalkmak mümkün olmayacak, ister istemez kayıt dışılığa gidilecektir.
6728 Sayılı Kanun'un 51.maddesi ile 5510 sayılı Kanun'un 102 nci maddesine eklemeler yapılarak, 01.01.2018 tarihinden itibaren; muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulayacaktır.Buna göre, bir işyerinde 10 işçinin meslek kodu hiç bildirilmemiş veya fiilen yaptıkları işe uygun bildirilmemiş ise bir asgari ücret tutarında idari para cezası kesilecektir. Örneğin 3 işçi için bildirmeme durumu söz konusu ise 2018 yılı için 2.029,50/3=676,50 TL. idari para cezası kesilecektir.Bir işyerinde örneğin 100 işçinin meslek kodu yanlış bildirilmiş ise yine en fazla 10 işçi için olmak üzere uygulanan bir tam asgari ücret dışında ceza kesilemeyecektir.
Bundan daha önemlisi, SGK,işyeri denetimlerinde farklı meslekler için farklı ücretlerin bildirilmemiş olmasının tespitini yaparak gelecekte, standart bir ücret skalası tespiti yönüne giderek, eksik bildirilen ücretler için (vergide olduğu gibi) ikmalen tarhiyan veya re'sen tarhiyat yöntemini uygulamak istemektedir.
MESLEK KODU NEDİR NASIL GÜNCELLENMELİDİR
SGK’da her mesleğin kod olarak bir karşılığı bulunmaktadır. Yeni İşe alınan için bu kodlardan en uygun olanının seçilmesi ve işe giriş bildirgesine bu kodun girilmesi, keza görev değişikliği, terfi gibi durumlarda sistem üzerinden meslek kodunun güncellemesinin yapılması gerekmektedir. İşletmelerde çalışmakta olan kişilerin kuruma bildirilen meslek kodlarının gerçeğe uygun olmaması, yahut personelin terfi etmesi gibi durumlarda, çalışanın gerçek ve yeni mesleğine uygun kodun seçilerek, dijital ortamda, SGK giriş sayfasından güncelleme yapılması gerekmektedir.
MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMASI TEMMUZA ERTELENDİ
18.02.2017 tarihinde yayımlanan (1 sıra no.lu) Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği ile Kırşehir İlinde başlatılan uygulama, 21.12.2017 tarihinde yayımlanan (3 sıra no.lu) Tebliğ ile, Amasya,Bartın ve Çankırı illeri dışındaki iller yönünden 01.07.2018 tarihine ertelenmiştir. Buna göre muhtasar ve prim belgelerinin tek belge olarak verilmesi uygulaması Kırşehir,Çankırı,Bartın ve Çankırı illeri dışında 2018 yılı temmuz ayına kadara uygulanmayacaktır.
Görünen o ki, temmuz 2018 ayında muhtasar beyannameler ile aylık prim hizmet belgelerinin birleştirilerek muhtasar ve prim hizmet beyannamesi adı altında verilmeye başlanması, sigorta primlerinin de maliye tarafından toplanması ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yalnızca emekli aylığı bağlama işlerini yapan bir kurum haline getirilme projesinin ayak sesleri olarak değerlendirilebilir.