Çalışan emeklilerin maaşlarından kesilen destek primi uygulamasında yen

Arif AYTÜRK

İster devlet memuru,ister Bağ-Kur lu isterse işçi statüsünde olsun, emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya hayatına başlayan kişiler ancak sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle emekli aylıklarını almaya devam edebilmektedirler. Sosyal güvenlik destek primi ödemeden tekrar çalışmaya hayatına devam etmek isteyenler ise aldıkları emekli aylıklarını kestirerek tekrar aktif sigortalı olarak çalışmak durumunda idi.

 

 Ülkemizde sosyal güvenlik destek primi uygulaması ilk kez 29.04.1986 tarihinde yürürlüğe giren 3279 sayılı Kanun ile gündeme gelmiştir. Anılan Kanunun 1.maddesi ile 506 sayılı Kanun’un 3.maddesinde değişiklik yapılarak, 506 sayılı Kanunun 3 maddesine “ Kanunla kurulu sosyal güvenlik kurumlarından malullük veya emekli aylığı almakta iken bu kanuna tabi sigortalı bir işte çalışanların 78 inci maddeye göre tespit edilen prime esas kazançları üzerinden 63 madde hükmüne göre sosyal güvenlik destek primi kesilir” hükmü getirilmiştir.Böylelikle ilk kez işçi emeklileri sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışmak durumunda kalmışlardır.

      Bağ-Kur'lular yönünden ise, 4447 sayılı kanunun 38.maddesi ile, 1479 sayılı Kanuna eklenen Ek 20.maddeye göre, 1479 Sayılı Kanuna göre yaşlılık aylığı bağlananlardan, aynı kanun kapsamında çalışmaya devam edenlerin aylıklarından, 08.09.1999 tarihinden itibaren, % 10 oranında sosyal güvenlik destek primi kesileceği hükmü getirilmiştir.Bu oran kademeli bir şekilde arttırılmış ve nihayet %15 de sabitlenmiştir.

      Böylelikle  herhangi bir statüde çalışan kişiler emekli olduktan sonra ister vergi mükellefi olarak serbest faaliyette bulunsunlar,isterse işçi statüsünde bir işverene bağlı olarak çalışsınlar mutlaka sosyal güvenlik destek primi ödemek zorunda kalmışlardır.

       Devlet memuru olarak çalışan kişilerin emekli olduktan sonra tekrar devlet memuru olarak çalışmaya başlamaları mümkün olmadığından,başka bir ifade ile emekli aylığını kestirmeden yeniden devlet memuru olarak çalışmaları mümkün olmadığından emekli olan kamu görevlilerinin tekrar kamu görevlisi olarak çalıştırılmalarında sosyal güvenlik destek primi uygulaması da bulunmamaktadır.Ancak kamu görevinden emekli olan kişilerin gerek Bağ-Kur kapsamında gerekse işçi statüsünde çalışmaya başlamaları halinde bu statüde destek primi ödemeleri zorunludur.

      1-10.02.2016 günlü Resmi Gazetede yayımlanan 6663 Sayılı  Kanun ile Yapılan düzenlemeler

      6663 sayılı Kanun 'un 24.maddesi ile, 5510 sayılı Kanun'un 30.maddesinde değişiklikler yapılmış ve maddenin 3.fıkrasının b bendi"4üncü maddenin birinci fıkrasının(b)bendi kapsamında çalışmaya başlayanlarda aylıklarının kesilmesi için yazıl istekte bulunanların yaşlılık aylıkları talep tarihini takip eden  ay başından itibaren kesilir.Bu sigortalılar hakkında  bu fıkranın(a)bendi hükümleri uygulanır" şeklinde değiştirilmiştir. Böylelikle eski (b)fıkrasına göre Bağ-Kur kapsamında çalışmaya başlayan  emeklilerin aylıklarından %15 kesinti yapılacağına ilişkin düzenlemeye son verilmiştir.6663 sayılı Kanun'un   23.maddesi ile 5510 sayılı Kanun'un 6.maddesine "n" fıkrası eklenmiş ve eklenen bu fıkrada,emekli aylığını almakla birlikte 5510 sayılı Kanun'un 4/1-b kapsamında çalışmakta olan kişilerin(Bağ-kur kapsamına girecek şekilde vergi mükellefi olan kişilerin) sigortalı sayılmayacağı hükmü getirilmiştir.

      Öte yandan 5510 sayılı Kanun'un geçici 14 ncü maddesinde; 01.10.2008 tarihinden önce iştirakçi veya sigortalı olanlar,vazife malulü, malullük ve yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlar ve bu  01.10.2008 tarihinde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edenler hakkında sosyal güvenlik destek primine tabi olma bakımından bu Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerinin uygulanmasına devam edilir." hükmü yer almaktadır. (Devamı haftaya)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.