Artık SGK aleyhine doğrudan dava açılamıyor

Arif AYTÜRK

11.09.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6552 sayılı Kanundan önce, Sosyal Güvenlik Kurumu ile her türlü uyuşmazlık halinde, önce kuruma başvurup ret cevabı almaksızın doğrudan İş Mahkemelerinde dava ikame edilebilmekte idi. Hatta bu iş öyle noktalara gelmişti ki, davacı taraf kurum işleminin ne olduğunu dahi bilmeden, mahkemeden yapılan işlemin kuruma sorulmasını ve sonucuna göre iddiası doğrultusunda karar verilmesini talep edebilmekte idi.

11.09.2014 tarihli 6552 sayılı Kanunun 64.maddesi ile 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 7.maddesine eklenen fıkra ile artık doğrudan kurum aleyhine dava dönemi kapanmıştır. Söz konusu düzenleme şu şekildedir;” 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile diğer sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıklarda, hizmet akdine tabi çalışmaları nedeniyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talepleri hariç olmak üzere, dava açılmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilmesi zorunludur. Diğer kanunlarda öngörülen süreler saklı kalmak kaydıyla yapılan müracaata altmış gün içinde Kurumca cevap verilmezse talep reddedilmiş sayılır. Kuruma karşı dava açılabilmesi için taleplerin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması şarttır. Kuruma başvuruda geçirilecek süre zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin hesaplanmasında dikkate alınmaz.”

Fıkra hükmünden de açık bir şekilde anlaşılacağı üzere, hizmet tespit davaları hariç olmak üzere  kurum ile ilgili tüm uyuşmazlıklarda;

1-Öncelikle Kuruma başvurulacak ve kurumun ret cevabı davaya konu edilecektir.

2-Kurum 60 gün içerisinde cevap vermez ise, talep reddedilmiş sayılacak ve yine dava konusu edilebilecektir.

Kurum aleyhine yargı yoluna başvurulabilmesi için ya talebin reddedilmesi yahut 60 gün içerisinde cevap verilmemek suretiyle reddedilmiş sayılması zorunludur.

Fıkra hükmünde; Kuruma başvuruda geçirilecek 60 günlük sürenin zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin hesaplanmasında dikkate alınmayacağı da düzenlenmiş olup, kuruma başvuru suretiyle geçirilecek  60 günlük bu süre zarfında hak sahiplerinin zamanaşımı ve hak düşürücü süre yönünden mağdur olmamaları yasal güvenceye alınmış olmaktadır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.