Hatada ısrara devam!

Ali Sait Öğe

Geçtiğimiz günlerde Konya'da bulunan Kültür Merkezleri'nin durumunu gündeme getirmiştim. İnanın olumsuzluktan çok olumlu tepkiler aldım.  Bu beni gerçekten mutlu etmişti. Bana bu konu hakkında destek olan herkese teşekkür ediyorum.

Böylesine konuları gündeme getirirken amacım kesinlikle birilerini haksız yere eleştirmek veya kötülemek değil. Öncelikle bunun böyle bilinmesini yürekten arzu ediyorum.

Bakın Konevi gibi, İlçelerde bulunan küçüklü-büyüklü bir çok Kültür Merkezi konumunda hizmet veren binaları bahsetmek bile istemiyorum.

Bakın Mevlana Kültür Merkezi hizmete girerken belediyelerin açıklamalarını kısaca hatırlayalım, " Mevlana Kültür Merkezi, Mevlana Müzesi’ne yaklaşık bir kilometre uzaklıkta, tarihi Üçler Mezarlığı’na yakın konumdadır. Yaklaşık 100.000 m²’lik bir alana sahip olan Kültür Merkezi, Konya’da yapılacak tüm programları karşılayacak büyüklük ve konuma sahip bir Kültür merkezi'ni Konya'ya kazandırdık!"

Bu Kültür Merkezi'nin hemen birkaç Km uzağındaki  80 bin metrekare alan üzerine kurulan yaklaşık 80 milyon TL'ye mal olan Spor ve Kongre Sarayı. Bunun hakkında ne denmişti? Konya’nın en büyük yatırımlarından olan Kültür merkezi'ne Selçuk Üniversitesi’nden çıkanlar raylı sistemle Alaaddin’den sonra yeni bir hatla da buraya ulaşabilecekler. Bu kadar mesafeyi kat ederken kaç tane Kültür Merkezi'nin önünden geçecekler?

İstanbul Yolu üzerinde Selçuklu Belediyesi tarafından hizmete sunulan ve kaç paraya mal olduğu kesinlikle tahmin bile edilemeyen ancak hedeflenen miktarın kat kat üstüne çıkan bir Kültür Merkezi.

 33.000 m² alan üzerine kurulan olan kongre merkezinde toplam 18 adet salon yer alırken, aynı anda 5 bin kişilik kapasiteye sahip olacak. 2200 kişilik kongre ve konser salonu, 800 kişilik tiyatro ve gösteri salonu, 1000 kişilik toplantı ve balo salonu, 3 adet seminer salonu, 4 adet toplantı salonu, 1 adet VIP toplantı odası, 1 adet VIP süit, 1 adet oda tiyatrosu, 1 adet sinema salonu, 1 adet restoran ve 1 adet basın enformasyon odası yer alacak.

Hadi bunu da geçtik…

20 Milyon TL’ye mal olan Celalettin Karatay Kongre ve Gençlik Merkezi. Karatay Belediyesi tarafından hizmete sunulan Kültür Merkezi ve belki de Kültür Merkezlerinin içerisinde en çok program yapılan ve belediyeye külfetten çok destek kazandıran bir Kültür Merkezi.

Bu kadar devasa Kültür Merkezleri dururken, Kültür Merkezleri'ni Trilyonlarca para harcanırken İlçe Belediyelerimizin yanı sıra özellikle Büyükşehir Belediyesi programlarını neden lüks otellerde yapma merakından vazgeçemiyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından ev sahipliği üstlenilen 'Asım'ın Nesli Milli Gençlik Projesi' açılış programı gibi gerçekten Milli olan bir program neden bizim kendi MİLLİ KÜLTÜR MERKEZLERİMİZDE yapılmıyor da pahalı lüks bir otelde yapılıyor?

İşte ben bunu içime sindiremiyorum.

Bakın yıllar önce yapılan ve yıllardır atıl bir vaziyette duran Selçuklu Uluslararası Spor Salonu ve Kongre Merkezi ne durumda? Bileniniz var mı? Bin bir umutlarla ve hayallerle açılan merkez şu anda kaderine terk edilmiş durumda.

Sizler tüm programlarınızı kendi Kültür Merkezlerimiz yerine lüks otellerde milyonlarca lira harcayarak yaparsanız birkaç yıl sonra açılışları büyük şatafatlarla yapılan Kültür Merkezleri'nin akıbeti de farklı olmayacak gibi görünüyor.

Gelin artık ısrarla üzerine gittiğiniz hatadan kurtulun da kendi yaptığınız yatırımlara biraz da kendiniz sahip çıkın.

Böyle yaparsanız hiç kimse sizi otellerde program yapmıyor diye kınamaz, aksine "Helal olsun adamlar kendi yaptıkları binaları programlarla boş bırakmıyor" diyerek takdir eder.

Ha sizi bu konuda eleştiren olursa da hem o şahsın Konya milliyetçiliğinden şüphe duyarım hem en büyük karşılığı ben veririm.

Ve sözün özü beyler; Kültür Merkezleri yerine lüks otellerde programlara devam ederseniz yakında , "Sahibinden devren Satılık-Kiralık Kültür merkezleri" şeklinde levhalar görürsek şaşırmayız…