YÖK Üniversite Raporu ve Konya Üniversiteleri!.

Ahmet Ünver

YÖK Üniversite Raporu ve Konya Üniversiteleri!.

Yüksek Öğretim Kurulu, kurmuş olduğu bir komisyon tarafından, geçtiğimiz günlerde, 5 ana ve 45 alt gösterge doğrultusunda, Türkiye'deki 172 üniversitenin, 2018 yılı verileri ve  üniversitelerin genel bir değerlendirilmesini yapmıştır!. YÖK, 172 üniversitenin,  Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu 2019'u  açıklamıştır!.  YÖK; üniversitelerin faaliyetlerine ilişkin, üniversite izleme ve değerlendirme çalışmasında 45 alt gösterge belirlemiştir!. Beş ana gösterge ise; eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, proje ve yayın,  uluslararasılaşma,  bütçe ve finansman,  topluma hizmet ve sosyal sorumluluk,  kategorileri altında gruplamıştır!. 

Rapora  göre, Anadolu üniversitelerinden birkaç tanesini listede görmemize rağmen, ülkemizde kurulan ilk on beş arasında  ki ve  köklü, en büyük üniversitelerden birisi ve  şehrimizde ki diğer üniversiteleri de bünyesinden çıkarmış, hami konumunda ki  Selçuk Üniversitesini ve diğer Konya üniversitelerini ise göremedik!. Neden acaba?! Selçuk Üniversitesi yönetimi ve şehrimizde  bünyesinden çıkan ve hamisi olduğu diğer üniversite  yönetimlerinin,  YÖK değerlendirme kriterleri ve başarı sıralaması gibi bir düşünceleri veya dertleri var mıdır?!. Hiç sanmıyorum! Ne listesi, ne kriteri ve ne başarısı dediğinizi de duyar gibiyim!. Şöyle; fildişi kulelerimizde ne güzel dedikodu yapıyorduk!. Selçuk Üniversitesi  ve şehrimizde ki diğer üniversite yönetimlerinin ülkesi ve milletine karşı, sosyal ve ekonomik değer katmak noktasında bir  dert ve kaygıları da var mıdır?! Ya da olmalı mıdır?!

Üniversite İzleme ve Değerlendirme raporunda ki listeye giren Anadolu üniversite yönetim ve Kurumsal İletişim Departmanları, YÖK Başarı listesini,  kurumsal ve şahsi sosyal medya hesaplarında süreli olarak paylaşım yapmaktadır! Neden acaba?!. Önümüzde ki günlerde, Üniversite tercih dönemi başlayacak, öğrenci ve veliler, YÖK tarafından açıklanan Üniversite İzleme ve Değerlendirme başarı rakamlara göre, Selçuk Üniversitesini ya da üniversite şehri Konya'daki diğer üniversiteleri hangi kriterlere göre seçecektir?! Veya seçmeli midir?! Önceki rektörler bu konularda neden bir şey yapmamış, sorgulamak gerekir! Yoksa, gelen gelsin, gelmeyen kendisi mi bilir, diyecekler!. Önceki yönetimlere bu başarısızlığının bedelini kim sormalı ve halen aktif olarak yönetimde bulunan rektörler bu konuda, nasıl başarılı bir  yol ve yöntem izleyecek ve geliştirecektir!. Bilemiyorum!.

YÖK,  Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporuna kabaca baktığımızda karşımıza çıkan tablo şöyledir!. 2018 yılı Kamu Personel Seçme Sınavlarında (KPSS) 162 üniversitenin en az bir programı ilk yüzde 10'luk dilime ve 2018'de yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavlarında (ALES) ise 157 üniversitenin en az bir programı ilk yüzde 10'luk dilime girmiştir!. 168 üniversitenin ulusal hakemli dergilerde yayınları yayımlanmıştır! 115 üniversite 1683 patent faydalı model veya tasarım başvurusunda bulunmuştur! 95 üniversitenin 821 patent başvurusu olumlu sonuçlanmıştır! 2017 - 2018 eğitim ve öğretim yılında, 151 üniversitede 1219 yabancı uyruklu doktoralı öğretim elemanı istihdam edilmiş ve  165 üniversitede toplam 126 bin 681 yabancı uyruklu öğrenci öğrenim görmüştür!. 2018 yılında, 100 üniversite, uluslararası değişim programları aracılığı ile yurt dışındaki üniversitelerden  1368 öğretim elemanı misafir etmiştir!. 2018 mali yılında öğrenci başına yapılan cari harcama miktar ortalaması 12 bin 735 lira olmuştur!.

 

Üniversitelerden, toplumun  sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümü  konusunda Ar-Ge yapması, patent ve faydalı model sayısını arttırması!. Ulusal hakemli dergilerde yayın yapmaları, eğitim ve öğretim süreçlerinde öğrencilerin kayıtlı oldukları program dışındaki diğer programlardan ders almalarının teşvik edilmesini!. Öğrenci başına düşen basılı kitap sayısı ve bağımsız akreditasyon kuruluşları tarafından akredite edilen program sayısının artırılması, uluslararasılaşmaya odaklanılması!. Öğrencilere verilen burs sayısının artırılması, kamu kurum ve kuruluşları ile daha fazla sosyal sorumluluk projesi geliştirilmesi,  Aziz Türk Devleti ve Asil Türk Milleti tarafından beklenmektedir!. Ya da çok şey mi veya  boşuna mı bir şeyler bekleniyor!. Bilemiyorum!.

Üniversiteler, gerçekleri arayan, bilim üreten ve bilim yayan, en üst düzeyde araştırma, geliştirme ve eğitim yapılır! Fonksiyonel ve fiziksel olarak çağın gerisinde kalamaz, topluma  yön verir ve toplumda itici  güç rolü üstlenir!  Günlük siyasetin dışında, özerk yapısı ve politika üstü kurumlar olmalıdır!. Bilim ve teknolojide gelişmiş dünya üniversiteleri,  üst düzey araştırmaların yapıldığı ve evrensel anlamda, dünyanın her alanda ihtiyacı olan mesleki bilgilerin teorik ve pratik anlamda öğretildiği ve üretildiği!. Bilimsel ve saha çalışmalarının yapıldığı,  bilimsel ve uygulanabilir makalelerin  yayınlandığı, ulusal ve uluslar arası ölçekte patentlerin  alındığı, reel sektörde  üniversite ismi ile  aranan başarılı öğrencilerin mezun olduğu, ülkesi ve bulunduğu şehre sosyal, kültürel, bilimsel ve ekonomik katkının olduğu ya da olması gereken kurumlardır!. Yoksa yanlış mı biliniyor?!

 

Sonsuz Kudret Sahibi Yüce Allah, Nisa suresi 58. Ayeti kerimede; Allah size, EMANETLERİ EHLİNE VERMENİZİ ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman, ADALETLE HÜKMETMENİZİ emrediyor!. Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor!. Şüphesiz ki; Allah;  her şeyi hakkıyla işiten ve hakkıyla görendir! Ebu Hureyre (ra) rivayet edildiğine göre; Hz. Peygamber (sav);  EMANET ZAYİ  edildi mi KIYAMETİ Bekleyin!.  Emanet ise;  İş; EHİL, EHLİYET ve LİYAKAT sahibi  olmayan, ÇAPISZ ve KİFAYETSİZ Muhterisler Ordusu,  sadece BİZDEN olanlara  verincedir, buyurmaktadır!.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.