Yerli ve Milli Yazılım & Teknoloji Hamlesi -1-

Ahmet Ünver

Yerli ve Milli Yazılım & Teknoloji Hamlesi -1-

Virüs günlerinde, insanların evlerinde kapalı ve ekonomiler de tamamen durma noktasına geldiği bir dönemde, virüsten kaynaklı ekonomi, savunma, teknoloji ve sağlık alanında ülkelerin açık veya zafiyetleri de bir bir meydana saçılmaya başlanmıştır!. Yani çok güçlü, büyük ve hatta medeni olduğuna zannetğimiz ekonomi ve  ülkeler mezkur alanlarda döküldüğüne şahit oluyoruz!. Peki, neden?!

Ekonomi ve ekonomi güvenliği bir ülkenin bağımsızlığı zaviyesinden olmaz ise olmazlar arasındadır!. Ekonomik tetikçilerin dışarıdan ve içeriden  bugünlerde neden saldırdığını anladık mı?! Yani dertleri başkacadır!. Peki, ülkemizde ki; sağlık, yazılım, teknoloji ve savunma alanındaki gelişmeler, yeni buluşlar, atılımlar, hamleler  ve hatta yeni yatırımlara  neler demeli?! Bazı medeni ülkeler bu alanlarda gerçekten de kontrolü kaybetmiştir!. Onların medeniyet dedikleri; yakmak, yıkmak, yok etmek, öldürmek ve sömürmek üzerine kurudur! Türk medeniyeti, ihya ve diriliş felsefesi, insanı yaşat ki devlet yaşasın ülküsü temelli bina edilmiştir!.

Türk Devleti, Kadim Türk Devlet Aklı ile birlikte, 15 Temmuz hain darbe ve işgal kalkışmasından bil- itibar, içerideki küresel sızıntı ve işbirlikçileri sistemden  ayıklaması ile her alanda olduğu gibi, yerli ve milli olmak kaydı ile, sağlık, savunma, teknoloji, yazılım ve bilişim konularına ağırlık vermeye ve dünya da  temayüz etmeye başlandığına şahit olmaktayız!. Öncelikle bu konuda emeği geçenleri tebrik ederim!. Bilim, bilişim, teknoloji ve yeni keşif ve buluşlar  kimsenin inhisarında olmadığına göre!. Sonsuz Kudret Sahibi Yüce Allah, sonsuz ilim ve hikmeti ile yaratmış olduğu her şeyin, kulları vasıtası ile yine kullarının faydasına olmak kayıt ve şartı ile bulunması ve keşif edilmesini murat etmektedir!.  Birileri gibi insanlığı sömürmek ve yok etmek için değil!

Tabii ki mezkur durum ve gelişmeler dışarıda ve içeride  birilerinin uykularını kaçırmaktadır!. Hadi dışarıdakileri anladık, içerideki işbirlikçilere neler oluyor, diyeceksiniz! Her kişi cibilliyetini icra edecektir!. Başka ne bekleyebilirsiniz?! Elbette ki saldırıya geçecekler! Hem de her bir yönden ve her bir koldan! Dün, istiklal ve istikbalimiz için  yedi düvel ile yedi bölgede savaştığımız gibi!. Bugün de, varlık, beka ve bağımsızlık savaşları artık meydanlarda top, tüfek ve tanklar ile yapılmıyor!. Günümüzün savaşları; Ekonomi, savunma, yazılım, bilişim, teknoloji, sosyal ve psikolojik alanlarda olmaktadır!. İçeride ise kimlerin  yerli ve milli olduğunu, ne dediğinden veya ne demek istemediğinden ve nerede durduğundan  çok net bir şekilde anlayabiliriz?!. Böyle zamanlar özellikle de içeride ki işbirlikçiler için yerli ve milli olmak zaviyesinden turnusol görevi görmektedir!.

Geçtiğimiz yıllarda ABD ile yaşanan bir  kriz, yazılım, bilişim ve savunma  alanlarında boykotu getirirken, yerli ve milli yazılım ve teknolojinin   konuşulması, Türkiye’nin savunma sanayisinde olduğu gibi teknoloji, mezkur alanlarda  da söz sahibi olmaya başladığının bir işareti olmuştur!. Uzun yıllar boyunca milyar dolarları aşan servet ve milli kaynakların harcandığı yazılım, teknoloji  ve savunma sektöründe, yerli ve milliye geçiş dönemi başlayabilir mi?  Neden olmasın?! 

Küresel bir dünyada, teknoloji  ve internetin herkesin evine girdiği bir  çağda yaşıyoruz!. Korona günlerinde,  tamamen bilişim teknolojisi ve internetin de zaten esiri konumuna getirildik!. Eğitim ve  bazı meslek grupları için evden çalışma, sohbet ve toplantılar dahil her şey internet  ve yeni teknolojiler üzerinden yapar hale geldik!. Yazılım, bilişim ve teknoloji konusunda düşünce biçimimiz artık değişmelidir! Yazılım, bilişim ve teknoloji çok hızlı gelişen ve değişen, aynı zamanda matematik ve mühendislik uygulamaları içeren çok geniş bir alandır!

Yazılım, bilişim ve teknoloji, belirli ihtiyaçları çözen ürünler olarak karşımıza çıkmaktadır!. Kullanıcı, devlet, müşteri ya da kurumların öncelikli hedefi ihtiyaçların giderilmesidir!. Bu noktada ihtiyacı en az hata ve yüksek oranda çözen ürünler tercih edilmektedir!.  Yerli ve  milli yazılım, teknolojide kaliteli ürünler, kullanıcının ihtiyacını giderme konusunda da yeterli ise elbette ki birçok avantajı olacaktır!. Her şeyden önce çok daha ucuza mal edilecek ve kullanıcının parası ve özellikle de  veriler  ülkede kalacaktır!. Bir yabancı ülke veya kişinin kontrol ve denetiminde asla  olmayacaktır!.

Belirli ülkelere ya da şirketlere ait olmayan, kaynak kodu açık, şeffaf, kimse tarafından sahiplenilmemiş, kamuya mal edilmiş özgür yazımların, yerli ve milli yazılım ve teknolojinin önündeki en büyük fırsat olduğu görülüyor!. Devlet ve özel sektör, PARDUS yazılım da ve diğer teknolojik ürünlerde olduğu gibi yerli yazılım ve teknolojilere destek vermesi gerekir! Böylelikle, yurtdışında bulunan vatan ve millet sevdalısı birçok yazılımcı gençler ülkesine geri dönme ihtimali ve gerekli ortamın sağlanması halinde teknolojiyi kullanan değil de üreten bir ülke haline gelebiliriz!   

Günümüzde ki büyük ve güçlü ülkelerin, beyin göçü dediğimiz dışarıdan, yani ülkesinin sahiplenmediği veya sahiplenemediği, imkanlar sunamadığı genç beyinler vasıtası ile  özellikle de teknoloji, savunma, yazılım ve bilişim alanlarında öncü ve lider  olduklarını unutmayalım!. Artık yeter! Türkiye’den  ve hinterlandımızda ki genç beyin göçüne dur demenin şimdi tam vaktidir!. Hatta tersine beyin göçü için neler  yapılması gerekiyorsa, devlet, yetkililer ve şirketler tarafından a acil ve ivedi bir şekilde yapılmalıdır!. Peki, neden veya niçin diye bir soru hemen aklımıza gelebilir!. Büyük ve Güçlü Türk Devletini ; Adalet, Hakkaniyet ve mazlum milletlerin umudu zaviyesinden, 2023 - 2053 ve 2071 vizyon ve  hedefleri çerçevesinde, vatan ve millet sevdalısı yerli ve milli  genç dimağlar, beyinler  ve  bireyler ile  her alandaki alternatif çözüm, ürünler, atılım  ve hamleler ile  inşa edebiliriz!.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.