Bir önceki köşe yazımızda, Konya Teknik Üniversitesinde YER sorunu başlıklı bir yazı kaleme almıştık! Konuyu hatırlamayan ve yazımızı da okumamış olan dostlar için kabaca hatırlatma babından özetleyelim! Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, üniversitenin yer belirsizliği konsepti çerçevesinde, yeni bir kampus arazisi belirlemek için ilk olarak Organize Sanayi bölgesin ve ikinci olarak da Meram Dutlu Kırı mevkisinde bir yere baktıklarını ifade etmiştir! Organize Sanayi bölgesindeki Özelleştirme İdaresi başkanlığından devir olunan arazide su çıktığını ve zeminin de sağlam olmadığı yönündeki raporlar ve gerekçeler çerçevesinde başka bir yer için komisyon kurduklarını da ifade etmiştir! Ne diyelim! Kolay gelsin! Allah yar ve yardımcıları olsun! Tabii ki Niyet hayır ise akıbet de hayır olacaktır!
İki yıl önce,Teknik üniversitenin Konya ve Konya Sanayisinin acil ve ivedi ihtiyacı olduğunu vurgulayan bir yazı dizisi de kaleme almıştık! Selçuk Üniversitesi yönetimi de bu yönde çalışmalar yürütmüş ve Teknik Üniversitenin alt yapısını oluşturmak için Organize Sanayi bölgesinde sanayiye yakın bir arsayı Özelleştirme idaresinden bila bedel olarak şehrimize kazandırmıştır! Emeği geçenlere teşekkürü bir borç biliriz! Konya Teknik Üniversitenin kurulması ile birlikte Selçuk Üniversite bünyesindeki iki mühendislik fakültesi ve bir teknik meslek yüksek okulu Teknik üniversiteye de devir olmuştur. Konya Teknik Üniversite yönetimi, Organize Sanayi bölgesi ve Sanayi esnafına da yakın olmayan sosyal içerikli bir üniversite mi tasavvur etmektedir?! Hiç zannetmiyorum! Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi de teknik olarak hayal edilirken bugün nerelere gelmiştir! Şayet böyle bir yol izlenecek ise Selçuk üniversitesinden devir alınmış olan Mühendislik fakülteleri ve Teknik Meslek Yüksek Okulu, Selçuk üniversitesine geri devir edilmek suretiyle, Teknik Üniversite yönetimi istedikleri ve planladıkları şekilde yoluna devam edebilir! Ne diyorsunuz?!
Günümüz artık Endüstri 4,0 konuşmakta olduğumuza göre, Sanayi, Teknik, Teknik üniversite, Mühendislik, Teknik eleman, Organize sanayi, Yapay zekâ ve Robotlardan dem vuruyoruz; Sanayi ve Sanayi devriminin gelişimini kabaca incelemeye çalışalım! Sanayi devrimi 1,0 su ve buhar gücünü kullanarak mekanik üretim sistemleri ile ortaya çıkmıştır! İkinci sanayi devrimi 2,0 ile elektrik gücünün yardımı ile seri üretime geçmiştir! Üçüncü sanayi devrimi 3,0 ise dijital devrim, elektroniklerin kullanımı ve Bilgi Teknolojilerinin gelişmesiyle üretim daha da otomatikleşmiştir! Sürekli gelişen sanayi artık 4,0 yani dördüncü evrede! Peki, 4. Sanayi Devrimi nedir? Türk Devleti, Organize Sanayileri, Teknik üniversiteler, Mühendislik Fakültedeki akademisyen ve yöneticileri Endüstri dördüncü evrenin neresindedir? Endüstri 4,0 bize kazandıracakları nelerdir? Konu hakkında bir beyanat duydunuz mu?!
Endüstri 4,0 Robotların üretimi tamamen devralması, yapay zekânın gelişimi, üç boyutlu yazıcılarla, üretimin fabrikalardan evlere inmesi, devasa miktarda ki bilgi yığınını veri analizleriyle ayıklanıp değerlendirilmesi ve daha birçok yenilik olarak ifade edebiliriz!. Türkiye, dünyanın önde gelen sanayi ve üretim merkezlerinden biri olduğuna göre üretim merkezi yerine, inovasyon merkezi olarak, gelişen global pazarda kendine yer bulması gerekmektedir. 2. ve 3. Sanayi Devrimi arasında bir evrede bulunan Türkiye, On - On beş yıl içinde tamamen Endüstri 4,0'a gireceğini düşündüğümüzde, gelişen teknolojiyi yakalayıp, dünya ile rekabet edebilecek konuma acilen geçmelidir. Bu anlamda Türk Devleti ve Teknik Üniversitelerdeki tüm akademisyen ve yetişmekte olan teknik elemanları, gelişen teknolojiye ayak uyduracak Endüstri 4,0 mühendislere çok acil olarak ihtiyacı vardır!
Şimdi soralım! Organize Sanayi bölgesinde bulunmayan bir Teknik Üniversite, Konya Sanayisinin ihtiyacı olan bilimsel alt yapı, Endüstri 4,0, Sanayi devrimi ve bilimsel birikimi sanayicinin ayağına nasıl götürecektir? Organize Sanayi bölgesinde olamayan bir Teknik Üniversite, kime, kimlere ve neye hizmet edecektir? Konya Teknik Üniversite yönetimi, YER konusunda, Meram Dutlu Kırı ve Birlik Parkı civarındaki bölgede arsa çalışmaları neden ve niçin yürütmektedir? Rektör hocayı bu konuda yanlış yönlendirmeye ve baskı altına almaya çalışan kim veya kimlerdir?! Neden ve Niçin?! Sadece soruyum! Şayet, Organize Sanayi bölgesindeki Özelleştirme İdaresi tarafından verilen arsanın Zemin Etüdü sağlam değil ve su çıkmaktadır, milyon dolar değerindeki fabrikalar, ithal edilen devasa makineler ve yatırımlar, kamu binaları halen bu bölgeye neden ve hangi maksatla yapılmaktadır?! Çok zengin bir ülke olduğumuz için olabilir mi?! Yoksa Organize Sanayi bölgesindeki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Teknik Üniversitenin alt yapısı olması için tevdi edilen arsa üzerinde başkaca bir tasarruf ve başkaca bir hedefe kurban edilmek mi istenmektedir?! Bilemiyoruz! Burnumuza sanki derince bir yerden RANT kokusu gelmektedir! NE buyurdunuz?!