Konya Teknik Üniversitesinde YER Sorunu!

Ahmet Ünver

Geçtiğimiz günlerde, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, yerel bir gazeteye, üniversitenin  yer belirsizliği konsepti çerçevesinde vermiş olduğu bir demecinde,  eğitim devam ederken, hem dünya standartlarında eğitim verecek bir üniversite, hem de öğrencinin refahını sağlayacak bir kampus arazisi belirlemek için çalışmalarının olduğunu vurgulamıştır! Rektör hoca, Konya Teknik Üniversitenin ilk olarak Organize Sanayi bölgesinde olabileceğini, ikinci olarak da Meram Dutlu kırı mevkisinde bir yere  baktıklarını da ifade etmiştir! Organize Sanayi bölgesindeki arazide su çıktığını ve zeminin de sağlam olmadığı yönündeki raporlar çerçevesinde başka bir yer konusunda beş kişilik bir komisyon kurduklarını da ifadelerine eklemiştir! 

2016 yılı Ocak ayı Konya  İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, kente yeni bir üniversitenin kazandırılması için öneri sunduklarını ve adının da  mutlaka  Konya Teknik Üniversitesi olacağını vurgulamıştır!  Rektör Mustafa Şahin, Doksan  bin öğrencinin yaklaşık  Yirmi bini teknik fakültelerde okuyan öğrenci olduğu,  bu proje sayesinde Konya sanayisinin ihtiyacı olan bilimsel alt yapıyı Selçuk Üniversitesinin birikimi ile buluşturmayı amaçladıklarını ve   Konya sanayisinin ihtiyacı olan bilimsel birikimi sanayinin ayağına götürmeyi planlıyoruz, şeklinde vurgularda bulunmuştur.

16 Mayıs 2017 tarihli köşe yazımızda,  Üniversite Sanayi işbirliği çerçevesinde, Konya Teknik Üniversitenin alt yapısını oluşturabilmek adına, Organize Sanayi bölgesinde bir arsa tahsisi,  Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda, Selçuk Üniversitesi bünyesinde Sanayi Kampus Alanının kurulabilmesi için şehrimizdeki tüm siyasiler,  Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve diğer paydaşların çok önemli destekleri olmuştur.  Şehirlerin gelişiminde, Üniversite  Sanayi işbirliğinin önemi gerçekten çok büyüktür. Selçuk Üniversitesi Sanayi Kampus alanı ve tahsis edilen arsa,  Konya Teknik Üniversitesinin alt yapısına matuf olarak hayata geçecektir; başkaca bir saik kesinlikle yoktur!  Konya Sanayisinin bilimsel altyapısını oluşturmak ve üniversite sanayi işbirliğini geliştirebilmek adına, sanayi bölgesi içerisinde yeni bir kampus oluşturulması ve bu yeni kampusta,  halen eğitimlerine  Selçuk Üniversitesi bünyesinde devam eden yaklaşık Yirmi bin öğrencisi bulunan  Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, 8 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 7141 sayılı kanunun yedinci maddesiyle 2809 sayılı kanuna eklenen Ek Madde - 179 ile kuruluşu tamamlanmış olan Konya Teknik Üniversitesine de devir olmuştur.

Konya Teknik Üniversitesinin alt yapısını oluşturmak adına, Konya ili, Selçuklu İlçesi, Dikilitaş Mahallesindeki bazı taşınmazlar ve üzerindeki varlıkların ''Selçuk Üniversitesi Sanayi Kampus Sahası'' olarak kullanılması ve tahsis nedeninin tapu siciline şerh edilmesi kaydıyla 4046 sayılı kanunun 2/i maddesine istinaden, bila bedel Maliye Hazinesine devredilmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK)  28 Aralık 2016 tarihli kararıyla, toplamda  Beş adadan oluşan yaklaşık 900 Bin metrekare taşınmazların Selçuk Üniversitesi’ne tahsis işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu karar Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 10.02.2017 tarihinde Selçuk üniversitesi rektörlüğüne de bildirilmiştir.

Tüm bu gelişmeler ve mezkur açıklamalar muvacehesinde, konunun tarafları ve  yetkililere  de şimdi sormak gerekir? Özelleştirme İdaresi Başkanlığının  28 Aralık 2016 tarihli kararıyla,  Organize Sanayi bölgesindeki mezkur arsayı hangi amaçla Selçuk Üniversitesine devir etmiştir?  Özelleştirme İdaresi tarafından Selçuk Üniversitesine devir edilen mezkur  arsa, Konya Teknik Üniversitenin alt yapısı olması maksatla verildi ise  Konya Teknik Üniversitesine devri neden yapılamamaktadır? Konya Teknik Üniversitenin kurulmasına yönelik çalışmalar yürütülürken,  Konya Necmettin Erbakan Üniversitesinde olduğu gibi bir YOL kazasına mahal verilmemesi konusunda da tüm  yetkilileri uyarmıştık! Teknik Üniversite olarak çıkılan hedef,  sosyal bir üniversiteye doğru mu evirilmektedir? Yani aynı sonuca mı çıkıyoruz? Teknik Üniversite konusunda,  Eyvah ki yine Konya  hüsran ve yine Konya kara günlere mi kaldı?! Organize Sanayi bölgesinde olmayan bir Teknik Üniversite, Konya Sanayisinin ihtiyacı olan bilimsel alt yapı ve bilimsel birikimi sanayicinin ayağına nasıl götürebilecektir? Organize Sanayi bölgesinde olmayan bir Teknik Üniversite kime, kimlere  ve neye hizmet edecektir? Teknik Üniversite için YER  konusunda,  Meram veya bir başka  bölgedeki arsa çalışmaları neden yürütülmektedir? Mademki; Bu bölgenin Zemin Etüdü sağlam değil ve su çıkmaktadır, milyon dolar değerindeki fabrikalar ve kamu binaları halen bu bölgeye neden yapılmaktadır?! Derinden bir yerlerden  RANT kokusu, RANT  dağıtımı ve RANT paylaşımı geliyor gibi?! NE diyorsunuz?!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.