Dünyanın Yeni Dengesi ve Asya'nın Yükselişi!..
Dünya sistematiği, denge üzerine bina edilmiştir!. Dengenin olmadığı ya da kurulamadığı dönemlerde, her diam kaos veya akabinde bir dünya savaşı meydana gelmiştir!. Bugünlerde, bir dünya savaşı neden konuşulur olmaktadır!. Sovyetler Birliğinin dağılması ve Almanya'nın birleşmesinden günümüze, dünyada yeni bir düzen ve denge kurulamamıştır!. Yeni denge, tek veya iki kutuplu olamaz, eski imparatorluk bakiyesi devletleri yok sayılamaz ve çok kutuplu olmak zorundadır!.
Dünya, artık eski dünya değildir!. Dünya devletleri de eski konum ve durumda değildir!. Tarih, kültür, coğrafya ve sosyal etkileri olan tüm devletler, dünya sistematiğinde artık ben de varım demektedir!. İkinci dünya savaşı akabinde kurulan soğuk savaş benzeri bir düzen otuz yıldır mezkur sebeplerden kurulamamaktadır!.
Dünya sistematiğinde, Soğuk Savaşın bitimine kadar, dengenin devamlılığı adına, iki blok karşımıza çıkmaktadır!. Atlantik İttifakı ve Asya ya da Asya / Pasifik İttifakı olarak!. Dünyada ki üretim, finans, nüfus, askeri, ekonomik güç ve teknolojik üstünlük artık Asya bölgesine kaymıştır! Asya bölgesini tanımaya çalışalım!. Batıya yakın, bir asırdır batının kapısında bekleyen, fakat aslen bir Asya ülkesi olan Türk Devleti nerede konuşlanacaktır!. Tabii ki; 2023 - 2053 ve 2071 vizyonu çerçevesinde, milli hedef ve ulusal çıkarları, neyi ve nerede durmayı gerekli görüyorsa, orada başat aktör ve kurucu olarak konum alacaktır!.
Asya / Pasifik, Pasifik Okyanusu veya yakınını kapsaya bölgedir!. Bölge, Doğu Asya, Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'nın çoğunu içermektedir!. Bu terim 1980'lerin sonundan itibaren ticaret, finans ve siyasette popüler hale gelmiştir!.
Pasifik İttifakı; Kolombiya, Meksika, Peru ve Şili’den oluşan bir gümrük birliğidir. Yüksek iş potansiyeli ile, dünyanın sekizinci büyük ekonomisini oluşturuyor!. Pasifik Okyanusuna kıyısı olan dört ülke tarafından 28 Nisan 2011’de kurulan ittifak, yasal süreçlerin tamamlanmasının ardından 6 Haziran 2012’de faaliyete başlamıştır! İttifaka üye ülkeler kendi aralarında 2012 - 2017 yılları arasında 240 milyar dolara yakın bir tutarla gerçekleştirdikleri 3 bin 741 yatırım ile 819 bin kişiye iş imkânı sağlamıştır!
Asya / Pasifik bölgesinde 15 ülkenin, geçtiğimiz günlerde, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşmasına imza atması dikkatleri bölgeye çekmiştir! Anlaşma, Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) Liderler Zirvesi kapsamında organize edilen, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) görüşmesinde sağlanan uzlaşı sonucu gerçekleşmiştir! RCEP bünyesinde, ASEAN üyeleri; Endonezya, Filipinler, Malezya, Singapur, Tayland, Vietnam, Laos, Brunei, Myanmar, Kamboçya yanında ASEAN’ın diyalog ortakları; Çin, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve Avustralya bulunuyor!
ASEAN üyeleri, yaklaşık 2 milyar 250 milyon nüfus ve dünya gayrisafi hâsılasının 1 / 3’üne sahip, bölgeyi kapsayan bu anlaşma ve anlaşmaya konu ülkeler, Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Endonezya G20 ülkeleri arasında yer alıyor! Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 52 gözlemci ülke bulunmaktadır!.
Asya / Pasifik bölgesi, yirmi yıldır gerçekleştirdiği kayda değer değişimle dünyanın jeopolitik merkezine son dönemde oturmayı başarmıştır!. Bu değişim, küresel ölçekte güç dengelerini yeniden biçimlendirmektedir!. Küresel düzlemde 21. yüzyılın belirleyici teması Asya’nın Yükselişi olacağı açıkça görülmektedir!. Bu bağlamda bölgedeki siyasi, askeri ve ekonomik gelişmeler küresel ölçekte etkisi de olmaktadır!.
Asya / Pasifik bölgesinin siyasi ve ekonomik önemine binaen, bölgeye açılım politikaları uygulamaya koyan Türk Devleti, ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesi, ülkemize doğrudan yabancı yatırım çekilmesi ve siyasi pozisyonları uluslararası alanda destek sağlanması amaçlarına yönelik, Güneydoğu Asya ülkeleri ve bölgenin güçlü örgütü ASEAN ile ilişkilerin geliştirilmesine önem atfetmektedir!.
Türk Devleti; tarih, kültür, coğrafya aklı tüm etki ve ilgi alanı gönül coğrafyasına, TİKA ve benzeri kurumlar aracılığı ile yapılan kalkınma yardımları, Asya / Pasifik bölgesindeki görünürlüğe büyük katkı sağlamaktadır. TİKA ve benzeri kurumlar, bölgenin sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmak için çalışmaları artarak devam etmektedir!.
Kadim Türk Devlet Aklı nezaretinde ki Türkiye, çok boyutlu ve pro-aktif dış politika çerçevesinde ilişkilerini geliştirmeye, Asya / Pasifik bölgesi ve sayısız farklılıklar barındıran coğrafyaya ilişkin, uygulanabilir ve kendi içinde bütünlüğe sahip, ülkemizin imkan ve yeteneklerinin yanı sıra, dinamik bir dönüşümden geçmekte olan bölgenin gerçekleri göz önünde tutularak, reaktif değil fakat aksiyoner bir politika belirlenmektedir!.