Ekonominin yarısı matematikse diğer yarısı da bütün bilim dallarıdır. Psikolojidir, sosyolojidir, siyaset bilimidir vs. Ekonomide her zaman 1+1=2 etmez. Bazen "bir" eder bazen "sıfır" bazen "eksi bir" bazen de "artı beş" edebilir. Çok nadir olarak 1+1=2 edebilir. Bu durumu örneklerle anlatalım.
1+1=-1 bu gelir gider dengesini tutturamayanların, gelir durumları ne olursa olsun geçinemeyenlerin halidir. Ticari işletmeler içinse kredilerden kurtulamayan, borç batağında yüzen şirketlerin durumudur. Bir de iki ortaklı yapılarda ortağın biri "artı bir" ederken diğeri "eksi iki" edebilir. Bu "eksi iki" eden ortak işten anlamayan sürekli olumsuz ve kendini düşünen biridir.
1+1=1 ettiği durumlarda ne kadar çalışırsan çalış ne yaparsan yap aradan ne kadar zaman geçerse geçsin sonuç değişmez . Bu durum yerinde sayanların durumudur. İki ortaklı yapılarda ortağın birisinin varlığı ile yokluğunun belli olmadığı etkisiz tiplerin tipik halidir. Bu durum kısaca ekonominin patinaj halidir.
1+1=2 ekonomide denge halidir. Gelir giderin eşit olduğu çalışanın ve işletmenin hakkını aldığı az görülen bir durumdur. Ortaklık yapanlar birbirlerini tamamlarlar ve denge içerisindedirler.
1+1=5 çok nadir görülen ama çok göz önünde olan bir durumdur. Bu durum genelde anasının karnından dört ayak üzere doğanların durumudur. Yatırım için tarla alır, imar geçer tarla arsa olur, arsa onlarca iş yeri ve daire olur. İş bilmez, iş yeri açar, konjonktür gereği köşe olur. İkili ortaklık yapısında ise; iki ortak ayrı mekanlarda aynı zamanda birbirlerinden habersiz aynı kelimeleri söyleyebilecek kadar birlik ve uyum içerisinde çalışırlar. Bu ortaklık yapısında olanlar asla "yoğurdum ekşi" demezler.
1+1= ??? Bu da ekonomin YA NASİP halidir.
Nasibiniz bol, sağlığınız yerinde, kazancınız bereketli olsun.