Konyalı kadınların defterindeki "Konya usulü su böreği" tarifi

Konya mutfağının vazgeçilmezlerinden lezzetlerinden olan su böreği, yapım aşaması zor olduğu kadar hem lezzeti ile de dikkat çeken bir yemek. Farklı bölgelerde farklı yöntemlerle hazırlanan su böreğinin, Konya'da kendine özgü bir lezzete ve tarife sahip.

Su böreği hamuru un, yumurta, tuz ve su ile hazırlanıyor. İç harcı kıyma, soğan ve maydanozdan oluşuyor. Hamurların haşlanması, ardından soğuk suda soğutulması ve genişçe bir tepsiye kat kat dizilmesiyle hazırlanan börek, ocakta yavaş yavaş pişirilir.

KONYALI KADINLARIN DEFTERİNDEKİ "SU BÖREĞİ" TARİFİ

Konya Usulü Su Böreği tarifi için malzemeler:

Hamuru için;

4 su bardağı un

2 yumurta

1 tatlı kaşığı tuz

Ilık su

Arasına sürmek için;

Sıvı yağ

İç harcı için;

250 gr kıyma

1 orta boy soğan

1 tutam maydanoz

Tuz, karabiber

Üzeri için;

Çörek otu, susam

Tereyağ

Haşlamak için;

3 litre soğuk su

2 yemek kaşığı tuz

Yarım su bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı;

İç harcının hazırlanışı;

Tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyup kıymamızı kavuralım. Et kavrulduktan sonra soğanını ekleyip biraz daha kavuralım. Altını kapatıp tuzunu, karabiberini atıp karıştıralım. Maydanozu et soğuduktan sonra ekleyip tekrar karıştıralım.

Hamurun hazırlanışı;

Yoğurma kabına unumuzu koyalım, ortasına yumurtaları koyup çırpalım. Tuzunu da atıp yavaş yavaş ılık suyunu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğuralım. 15 dakika dinlendirelim. Hamuru 6 bezeye ayırıp üzerini kapatıp bir 15 dakika daha dinlendirelim. Dinlenen hamur daha kolay açılır.

Bu arada 3 litre suyu tencereye koyup kaynamaya bırakalım. Bir beze alıp altını üstünü unlayarak tepsi boyutunda açalım. Bütün bezeleri tek tek açalım ve üzerine örtü serelim. Böreği pişireceğimiz tepsiye tereyağı eritelim biraz da sıvı yağ döküp tepsiyi güzelce yağlayalım. Tepsiye çörekotu, susam serpiştirelim. Açtığımız ilk yufkayı kuru olarak tepsiye yerleştirelim. En üste sereceğimiz yufkayı da açıp kenara koyalım. Ardından da içine yerleştireceğimiz diğer yufkaları da dörde bölüp (üçgen şeklinde) hazırlayalım.

Haşlama suyunu hazırlayın;

Haşlama suyuna tuzu ve yağını koyalım yanında da soğuk suyumuzu büyük bir kapta hazır bekletelim. Hamuru önce 1 dakikadan az olacak şekilde haşlayalım. Haşlanan hamurları daha sonra soğuk suya atıp soğutalım. Hamur soğuduktan sonra ters çevirdiğimiz süzgece veya temiz beze alıp suyunu süzdürelim. Tepsiye serdiğimiz kuru yufkayı az sıvı yağ ile yağlayalım ve haşlayıp, soğutup, suyunu süzdüğümüz yufkaları dizmeye başlayalım. Dört parça yufkayı serdikten sonra yağlayalım. 3. Yufkayı serelim ve iç harcını eşit şekilde dağıtalım. Diğer yufkaları da aynı şekilde dizip en üste kuru yufkayı serelim üzerine tereyağı ve sıvı yağ sürelim.

Pişirilmesi;

Konya Usulü Su Böreği'nin orijinal hali açık ve kısık ateşte yavaş yavaş ocağın üstünde tepsi döndürülerek pişirilir. Önce bir tarafı ocakta eşit şekilde tepsi döndürülerek pişirilir ardından da börek çevrilir ve diğer tarafı yine tepsi döndürülerek yavaş yavaş pişirilir.

Fırında pişirmek isteyenler 200 derecelik önceden ısıttığınız fırına verip 30 dakika pişirin. İlk sıcaklığı gittikten sonra ters çevirip keselim. Afiyet olsun...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri