Adak; “Dinen mükellef olmadığı halde, kişinin farz veya vacip türünden bir ibadeti yapacağına dair Allah’a söz vermesi” şeklinde tarif edilmiştir. Yani dinen mükellef tutulmadığı halde kişinin kendi vaadiyle üzerine vacip kıldığı bir ibadettir.
İslam dini için adanılan adağın yerine getirilmesi büyük önem taşır. Çünkü adak, Allah-ü Teala’ya bir işin gerçekleşmesi karşılığında verilen sözdür. Nasıl ki bir insana verilen sözün tutulması gerekiyorsa Allah’a karşı verilen sözün de tutulması ve yerine getirilmesi gerekir.
Adak konusunda akıllarda pek çok soru bulunmaktadır. Bu konu hakkında detaylı bilgi edinmek, yerine getirilemeyecek adaklarda bulunmanın önüne geçecektir.
ADAĞIN SAHİH OLMASI İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?
Adak kesmenin kurallarının en başında niyet vardır. Adakta bulunacak kişinin niyet etmesi gerekmektedir.
Adağın geçerliğinin olması için adakta bulunan kişinin Müslüman olması, akıl sağlığının yerinde olması ve ergenlik çağına erişmiş olması gerekmektedir.
Adağın insan veya bir eşya için kesilmesi kabul edilmez. Allah’a verilenler için şükür amaçlı kesilmelidir.
Adanan adağın, dinde farz veya vacip olan bir ibadetin olması gereklidir. Namaz kılmayı, oruç tutmayı, sadaka vermeyi veya kurban kesmeyi adak olarak adayabilirsiniz fakat hasta ziyareti ya da mevlit okutmak için adak yerine geçmemektedir.
Adanan adak, bizzat ibadet cinsi olmalıdır. Başka bir ibadet için vesile olan ibadet adak olarak adanamaz. (Abdest almak, ezan okumak, mescide gitmek)
Adanan adak şahsın mülkiyetinde olmalıdır. Başkasının malı için adak adanamaz. Sahip olmadığı mal adanması durumunda sahip olduğu kadarı geçerlidir.
Adanan kurbanın şartlarının yerinde olması ve İslami şartlara uygun kesilmesi gerekmektedir.
Adak etinden adak sahibinin yemesi caiz değildir. Ayrıca bu kişinin annesi, babası, nine ve dedeleri, eşi de adak etinden yiyemez.
Adanan şeyin, yapılması mümkün olan şeylerden seçilmesi gerekir. Geçmiş bir zaman dilimi için adakta bulunulamaz. Örnek vermek gerekirse, ‘’Allah rızası için dünkü farz namazımı kılacağım.’’ sözü adak için kullanılamaz.
Adağın dinen günah veya yasak olmaması gerekir. Kumar oynamak, içki içmek dinen haram kabul edilen eylemlerdir. Bu nedenle adak olarak adanırsa geçerli olmamakla birlikte batıl kabul edilir.
Adak adayacak kişi, maddi durumunu aşan şeyler için adak adamamalıdır. Dinen zengin sayılmayan bir kişi deve kesmek istese de bu adağını yerine getirmesi oldukça zordur. Fakat İslam dini kolaylık dinidir. Onun yerine başka bir hayvanı kesmesinde sakınca yoktur.
Adak konusunda en çok merak edilen soruların başında ise adak kurbanı kesmek yerine parasını fakirlere dağıtmanın caiz olup olmadığı gelir.
Eğer bir dileğinizin gerçekleşmesi için ‘’Şu dileğim gerçek olursa kurban keseceğim.’’ Şeklinde söz verdiyseniz, sözünüzü tutmanız ve kurban kesmeniz gerekmektedir. İslam dinine göre bu Allah’a verilen sözdür. Adak kurbanı kesmek yerine parasının verilmesi veya fakirlere dağıtılması adağın yerini tutmamaktadır. Parayı verseniz dahi bu sadaka olarak geçecek ve adağınız kabul olmuş sayılmayacaktır.
ADAK DUASI
Tüm şartları yerine getirip adak kurbanı kestikten sonra duasını edip iki rekat namaz kılmanın sevabı büyüktür.
“Bismillahirrahmanirrahim”
“Allahümme minke ve leke salati nusuki ve mahyaye ve memati lillahi Rabbil-Alemine la şerike lehu ve bizalike Umirtu ve ene mine’l-müslimin.”
Anlamı: “Ey Rabbim bu senden ve yine sanadır. Namazım, kulluğum, kurbanım, ölümüm ve dirimim eşi benzeri olmayan alemlerin Rabbi Allah içindir.