Sigaraya geçtiğimiz günlerde 3 TL zam geldi. Peki, sigaraya zam yapmak sigara kullanımının önüne geçiyor mu? İşte vatandaşların düşünceleri…
“BİR PAKET İÇİYORDUM, İKİYE ÇIKARTTIM.”
“100 Bin TL’ye kadar kullanacağım. Yasaklar hiçbir şeyi engellemez. Yaş 70’e geldi. Neyin üzerine gittilerse boşa çıktı. Bu da böyle gelecek, böyle gidecek. Sigara kullanımının önüne geçemez. Bir paket içiyordum ikiye çıkardım. Asla geçmiyor yani.”
“ZAM YAPMAK HİÇBİR ŞEYE FAYDA DEĞİL.”
“Ben 10 TL’yken de kullanmıyordum, pahalı geliyordu. Hâlâ pahalı geliyor, hâlâ kullanmıyorum. Ama hâlâ otlanıyorum. Zam yapmak hiçbir şeye fayda değil, yapmayın artık şu zamları. Sadece sigara için değil, yemeklere de zam geliyor. Artık yemek yiyemez hale geldik. Yapmasınlar zam artık yeter.”
“CAHİL İNSANLARIN ÇOK OLUŞU BUNLARI BÖYLE YAPIYOR.”
“Sigara içmiyorum. İstersen 10 TL zam gelsin, içecek olan tekrar onu içer. Alkole de zam yapıyorlar, içecek olan yine içer. İstersen 100 TL değil 200 TL olsun yine içer. Türkiye'deki sistem bu da şundan kaynaklanır; okuma yazmanın az oluşu, cahil insanların çok oluşu bunları böyle yapıyor. İnsanlar biat etmiş. Ama okusalar böyle olmaz. Gerçi eski profesörler şimdiki lise mezunu kadar. Ben sanat okulu makine ressamlık mezunuyum. Bir makine mühendisi kadar çizimden anlarım. Ama şimdiki makine mühendisi benim çizimimin yarısını çizemez. Yani eğitimimiz tamamen ölü.”
“YASAKLAMAKTANSA ZAM GETİRMEK BENCE MANTIKLI BİR HAREKET.”
“Yasaklamaktansa zam getirmek bence mantıklı bir hareket. Çünkü insanları daha öncelikli olan ihtiyaçlarına yönlendirmek için sigara zammının faydalı olduğunu düşünüyorum. Kendim de kullanmıyorum zaten. Bence doğru bir yaklaşım sigaraya zam getirmek.”
“100 TL’DE OLSA İÇECEĞİZ.”
“Sigara içenleri hakikaten zamma göre değil de artık o bir bağımlılık olduğu için yani 10 TL’de 100 TL’de gelse içen adam her türlü içecek. Yani 100 TL’de olsa içeceğiz o yüzden bu zamların bir önemi yok. Gelmese daha iyi olur. Vardır devlet babanın bir bildiği diyelim.”
“İNSANLAR PSİKOLOJİLERİNİ RAHATLATMAK İÇİN İÇİYORLAR.”
“Zaten insanlar bunu ihtiyaç gibi düşünüyor. Bir ihtiyaç, psikolojilerini rahatlatmak için içiyorlar. Siz ne kadar zam yaparsanız yapın. Belki evine adam ekmek götürmeyecek ya da götürecek de, diğer ihtiyaçlarını karşılamayacak. Ama bu sigara alınacak, bundan vazgeçiremezsiniz. Arkasındaki gerçek bu değil. Açığı kapatmak için işte tekel, sigara, alkol bu tür şeylere zam yaparak güya sigarayı, alkolü bıraktıracaklar. Alakası yok. İşte açık kapatmak, başka bir şey değil. Düşüncem bu yani.”
“NE KADAR ARTSA BİLE ONA AYRI BÜTÇE AYIRIYORUM.”
“Ben de sigara kullanıyorum ve asla önüne geçmiyor. Çünkü ne kadar artsa bile her türlü ona ayrı bir bütçe ayırıyorum. Tabii ki de çok kötü bir durum. Yani daha fazla maddi. Maddiyat için daha kötü bir durum. Ama yani asla sigarayı bırakıyım duygusuna kapılmadım.”
“BIRAKMAK İÇİN YAPILACAK BİR ŞEY YOK, DAHA ÇOK TETİKLİYOR İÇMEMİZİ.”
“Beni etkilemez ama etkileyen insanlar var. Fakir durumda olan insanlar var. İnsanların bırakmasını etkilemez. Daha çok bağımlı olmasını sağlar. Türk insanı daha çok zor olanı ve yasak olanı daha çok arzu eder. Bunu komple yok etmek lazım. Bırakmak için yapılacak bir şey yok, daha çok tetikliyor içmemizi.”
“DAHA FARKLI ÖNLEMLER ALINABİLİRDİ.”
“Daha çok eleştirilmesine sebep oluyor. Bu kadar zam yapılması yerine daha farklı önlemler alınabilirdi. En azından Yeşilay kampanyaları arttırılabilirdi. İnsanları buna teşvik etmeleri çok daha iyi olurdu. Bu şekilde olmaz ama geçmiyor.”