Sümerolog ve tarihçi Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayata veda etti. Acı haberi, yazarı olduğu Kaynak Yayınları duyurdu.
Yayınevi yaptığı açıklamada, “Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak ve yaşlanmak bilmeyen değerli bilim kadını, son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ'ı kaybettik. Ailesinin, okurlarının ve ülkemizin başı sağ olsun” ifadelerine yer verdi.
MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ KİMDİR?
1914 yılında Bursa’da doğan Muazzez İlmiye Çığ, Kurtuluş Savaşı yıllarında ailesiyle birlikte Çorum’a yerleşti. Eğitimine burada başlayan Çığ, Kız Muallim Mektebi’nden mezun olduktan sonra öğretmen olarak göreve başladı.
Atatürk'ün yönlendirmesiyle 1935 yılında Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sümeroloji bölümüne giren Çığ, 1940 yılında mezun oldu ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde çalışmaya başladı. Burada Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılan çivi yazılı belgelerin arşivini oluşturdu.
1960’ta Heidelberg Üniversitesi’nde araştırmalar yapan Çığ, 1972 yılında emekli olmasına rağmen bilimsel çalışmalarına devam etti. 2000 yılında Fahri Doktor unvanına layık görülen Çığ, Sümer ve Hitit kültürleri üzerine yazdığı 13 kitap ve bilimsel makaleleriyle tanındı.
Türkiye’nin tarih ve bilim sahasında unutulmaz izler bırakan Çığ’ın kaybı, ailesi ve tüm ülkeyi derinden üzdü.