İzmir'in işgaline karşı ilk kurşunu atarak şehit olan gazeteci ve yazar Hasan Tahsin, Türk milli direnişinin sembolü olarak hafızalara kazındı.
Ülkenin birçok önemli okullarında eğitim alan Hasan Tahsin ilk ünün ise İngiliz destekçisi kardeşleri öldürmesi ile oldu. Hasan Tahsin’inin aslında adı ise Osman Nevres’tir ama genellikle insanlar ona Hasan Tahsin diye hitap etti.
Sebebi ise şu şekilde olduğu söylenir. İngiliz kardeşleri öldürmesi üzere hapse mahkum tutuldu. Bunun üzerine hapse girmemek için adını Hasan Tahsin yaptı.
Giderek ünlenmesi üzerine gazete kurmuştur
Hasan Tahsin sadece kişiliği ile değil aynı zamanda yazıları ile de dikkat çekti. Bunun üzerine "Hukuk-u Beşer" gazetesini yayımlamaya başladı. Bu gazetede "Vatanperver Hasan Tahsin" lakabıyla yazılar kaleme alan Tahsin, Türkiye'de kadın haklarının savunuculuğunu yapan ilk isimlerden biri olma özelliğini taşıdı. Ayrıca, çalışanların haklarının korunması ve emekten yana bir gazetecilik anlayışı benimseyen Tahsin aynı zamanda kutlu dava için birçok yazı kaleme aldı. Sadece yazılarıyla hatırlanmayan Tahsin aynı zamanda cesur eylemleriyle de öne çıktı.15 Mayıs 1919 günü İzmir'in Yunanlılarca işgalini protesto edenlerle beraber Redd-i İlhak Cemiyeti'nin kurucularından biri olan Tahsin, Yunan askerlerine ateş açarak bir kısmını öldürdü ve kahramanca şehit düşürüldü. Bu olay, milli mücadelenin fitilini ateşleyen önemli bir dönüm noktası oldu.
Uzun yıllar tarihin tozlu sayfalarına karışmıştır
Vefatının ardından uzun yıllar unutulan Hasan Tahsin, 1971 yılında İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından yapılan çalışmalarla yeniden hatırlanmaya başladı. "Anıt Adam" olarak anılan Tahsin için İzmir'de öldürüldüğü yerde bir heykel dikildi ve adına her yıl "Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik ve Gazetecilik Teşvik Yarışması" düzenleniyor.