Uzayda mahsur kalan astronotlar kurtarıldı

Perşembe günü fırlatılması planlanan Dragon kapsülü, Florida'yı vuran Helene Kasırgası nedeniyle gecikme yaşasa da, sonunda ISS'e başarıyla ulaştı.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) beklenmedik bir şekilde mahsur kalan iki astronot, SpaceX'in Dragon kapsülü sayesinde güvenle Dünya'ya dönüş yoluna girdi.

Haziran ayında Boeing'in Starliner kapsülüyle ISS'e ulaşan Butch Wilmore ve Suni Williams, beklenmedik teknik sorunlar nedeniyle istasyonda sıkışmış durumdaydı. Uzay aracındaki itme sisteminde meydana gelen sızıntılar ve diğer teknik aksaklıklar, astronotların güvenli bir şekilde Dünya'ya dönüşünü imkansız hale getirmişti.

NASA ve Boeing mühendislerinin aylarca süren kapsamlı incelemelerine rağmen, Starliner'ın güvenli bir iniş sağlayamayacağı sonucuna varıldı. Bu durum üzerine harekete geçen SpaceX, Dragon kapsülüyle bir kurtarma operasyonu başlattı.

Perşembe günü fırlatılması planlanan Dragon kapsülü, Florida'yı vuran Helene Kasırgası nedeniyle gecikme yaşasa da, sonunda ISS'e başarıyla ulaştı. Türkiye saatiyle 23:30'da gerçekleşen kenetleme işlemiyle birlikte, Wilmore ve Williams, uzun süren bekleyişin ardından Dünya'ya dönmek için ilk adımı atmış oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim ve Teknoloji Haberleri