Uzun yıllar süren bir araştırma, favori atıştırmalıkımızın beklenmedik bir yan etkisini ortaya çıkardı.
Hemen her öğünün vazgeçilmezi haline gelen patates kızartması, sadece fiziksel sağlığımızı değil, ruh halimizi de etkileyebiliyor. Bilim insanları tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, patates kızartması gibi kızarmış yiyeceklerin sık tüketiminin depresyon riskini artırdığını gösterdi.
11 yıllık bir çalışmanın sonuçları şaşırtıcı
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan çalışmada, 140 binin üzerinde kişinin beslenme alışkanlıkları ve ruh sağlığı uzun yıllar boyunca takip edildi. Elde edilen verilere göre, kızarmış yiyecek tüketiminin yüksek olduğu bireylerde depresyon görülme oranı anlamlı derecede daha yüksek çıktı.
Neden kızartmalar ruh halimizi etkiliyor?
Kızartma işlemi sırasında oluşan akrilamid gibi zararlı maddelerin beyin üzerindeki etkileri, depresyon riskini artıran önemli bir faktör olarak gösteriliyor. Ayrıca, kızarmış yiyeceklerin yüksek yağ ve tuz içeriği, hormonal dengesizliklere ve kronik iltihaplanmaya yol açarak ruh halini olumsuz yönde etkileyebiliyor.