Konya'da bu da oldu! Sanal fizyoterapist geliştirildi

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ceylan, yapay zeka destekli "sanal fizyoterapist" programını geliştirildi

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ceylan, yapay zeka destekli "sanal fizyoterapist" programını geliştirerek sakatlık ve yaralanma risklerini analiz edip çözüm önerileri sunan bir yazılım oluşturdu.

Ceylan ve ekibi, yaklaşık 2 yılda "Ai4sports" adını verdikleri yazılımı, 400 binin üzerinde dengeli ve etiketlenmiş termal veri ile geliştirdi. Program, özellikle futbol, basketbol ve voleybol gibi branşlarda sakatlık analizi ve rehabilitasyon süreçlerini öngörme yeteneğine sahip.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen BİGG Spor Ödülleri Yarışması'nda ödül kazanan Ceylan, çalışmalarını üniversitenin Teknokent'inde kurduğu firmada sürdürüyor. Ceylan, "Fizyoterapiyle ilgili yaralanma, sakatlık analizi ve rehabilitasyon süreçleri için kapsamlı bir model geliştirdik" dedi.

Sporcudan alınan termal analizlerin, sağlık raporlarının ve medikal görüntüleme raporlarının değerlendirildiğini belirten Ceylan, programın birkaç saniyede bilimsel literatüre atıf yaparak çözüm önerileri sunduğunu ifade etti.

Ayrıca, "Ai4sport" programı, sporcuların yanı sıra ortopedi ve fizyoterapi kliniklerinde de yaralanma analizi yapabilme yeteneğine sahip. Ofis çalışanları için de postür analizi sunarak, kas ve iskelet rahatsızlıkları ile ilgili süreçlerin takibine olanak sağlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim ve Teknoloji Haberleri