Yorgunluktan mı şikayetçisiniz? Bu belirtiler varsa B12 vitamini eksikliğiniz olabilir?

B12 vitamini sağlığınız için büyük bir öneme sahiptir. Ancak eksikliği çoğu zaman fark edilmez. B12 vitamini eksikliğine işaret eden bazı şaşırtıcı belirtiler vardır. İşte o belirtiler...

B12 vitamini (kobalamin), vücudun kan ve sinir hücrelerini sağlıklı kalması, DNA yapımına yardımcı olma, kemik, saç, cilt ve tırnak sağlığını destekleme ve yorgun ya da zayıf hissetmeye neden olan megaloblastik aneminin önlenmesine yardımcı olan önemli bir vitamindir.

B12 vitamini enerji üretiminiz için de önemlidir. Yeni yapılan araştırmalarda B12 eksikliği depresyona ve demansa da neden olabiliyor.

B12 VİTMİNİNİN EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELER?

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri hafif yorgunluktan ciddi nörolojik problemlere kadar geniş bir yelpazede değişiklik gösterir.

Hafif bir eksikliğiniz varsa kendinizi yorgun hissedebilirsiniz, orta derecede bir eksiklik ise kansızlığa yol açabilir. B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan anemi, ağız çevresinde çatlaklara veya yaralara da neden olabilir.

Bu önemli besin maddesinin orta derecede eksikliği de periferik nöropatiye (çevresel sinirlerin hasar görmesi) neden olabilir.

B12 Vitamini eksikliği: Bu grup insan özellikle risk altındadır

Uzmanlara göre şiddetli B12 vitamini eksikliği ciddi nörolojik ve psikiyatrik sorunlara neden olabiliyor. Bunlar sinirlilik, bilişsel bozukluklar, depresyon, psikoz ve demanstır. Hayvansal ürünleri az tüketen kişiler özellikle B12 vitamini eksikliği yaşama riski altındadır.

B12 VİTAMİNİ İÇEREN GIDALAR

Kırmızı et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri

B12 ile zenginleştirilmiş tahıllar ve bitkisel sütler

B12 TAKVİYELERİ

Eksiklik durumunda B12 vitamini, oral tablet veya enjeksiyon yoluyla alınabilir. Takviye alırken, doktor kontrolünde olmak önemlidir, zira fazla alımı böbreklerde depolanamasa da diğer metabolik süreçleri etkileyebilir.

B12 vitamini, özellikle zihinsel sağlık, enerji seviyesi ve genel yaşam kalitesini artırmak için gerekli olan temel bir besindir. Bu nedenle düzenli kontrol ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları büyük önem taşır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri