Menopoz döneminde hamilelik yaşanır mı ? Kadınlar menopoza girdiğini nasıl anlar?

Anadolu’da Bugün TV’nin konuğu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr Kamran ALİYEV. Dr. Aliyev ile menopozu konuştuk. Menopoz nedir? Kadınlara menopoza girdiğini nasıl anlar ? Menopoz döneminde ne gibi değişiklikler olur?

Menopoz; yumurtalık aktivitesindeki kayıp sonucu kadınlarda adetli dönemlerin bittiği bir dönemdir. Menopoz dönemi her kadında görülen bir dönem olup, belli yaş aralıklarında gerçekleşir. Türkiye'de menopoz yaş ortalaması 46-48 yaştır. Bu yaşı ortalama 47.5 gibi söylüyoruz. Adet görmesinin ve doğurganlığın bittiği bir dönemdir. Her kadın bu dönemi yaşar.

"KADINLAR MENPOZA GİRDİĞİNİ NASIL ANLAR?"

Kadınlar menopoza girdiğini adet dönemlerinde olan değişikliklerle anlar. Premenopozal dönem dediğimiz menopozdan önceki 3-5 sene ve de bazı kadınlarda 3-5 ay olan bu dönem, adetlerin öncelikle sıklaştığı ve ara kanamaların artmasından sonra adet kanamalarının azaldığı bir dönemle devam eder. Devamında kadınlar artık birkaç ay adet görmezler ve sinir, duygu değişiklikleri meydana gelir. Bu dönemde kadınlar menopozdan şüphelenebilirler. Menopoz döneminde kadınlar, fizyolojik olarak azalan yumurtalık aktivitesine bağlı, vücutta östrojen ve progesteron hormon üretimi kesilip azalır. Bazı kilolu kadınlarda hafif düzeyde devam edebilir. Bu dönemde azalan östrojene bağlı,kadınlarda cinsel isteksizlik, ilişki sırasında ağrı, ateş basmaları,duygu-durum değişiklikleri, sinirlilik hali, ilişki isteksizliği gibi durumlarda kadınlar menopozda olduğunu anlayıp, bu durumdan şüphelenebilir.

"MENOPOZ DÖNEMİNDE NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER OLUR?"

Fizyolojik olarak vücutta azalan hormona bağlı değişiklikler başlar. Böyle ki östrojen hormonunun azalması öncelikle kadınlarda kemik yapısında değişiklikler yapar. Kemik erimesi dediğimiz durum, yani osteoporoz ve osteopeni durumu ortaya çıkabilir. Bundan başka kalp kasında da östrojen reseptörlerine duyarlı dokular olduğu için kalp kasında kalbe bağlı da birtakım hastalıkların ortaya çıkma riski artar. Kadınlarda menopoz döneminde azalan hormonlara bağlı birtakım değişiklikler olur. Bu değişiklikler; özellikle ateş basmaları, gece sık sık uyanmalar, uykusuzluk ve sinirlilik hali, duygu- durum değişlikleri, hayata karşı isteksizlik, cinsel isteksizlik gibi değişiklikleri kapsar. Kadınlar bu dönemde strese yakın olurlar ve azalan hormona bağlı kadın genital dokularında birtakım değişiklikler olur. Vajinal olarak hormon eksikliğine bağlı kuruluk sık rastlanan durumlardandır.

"BU DÖNEMİ YAŞAYAN KADINLARA TAVSİYELER"

Biz kadınlara menopozdan bağımsız olarak mutlaka senede bir doktor kontrolü öneriyoruz. Özellikle menopoz döneminde de mutlaka bu semptomlar başlamışsa, doktor kontrolüne gitmelerini öneririz. Çünkü, yeni bir dönemin başlangıcı, azalan hormon desteği, azalan hormonlar, artan kalp ve kemik hastalıklarının riski mutlaka doktor kontrolüyle ilerletilmeli. Bu dönem kadınlar için bir korku hali olmamalı. Çünkü, her kadın bu dönemi, menopozu yaşar. Menopoz atlatılması zor bir dönem değil. Sadece doktor kontrolü ile yönetilmeli. Bizler de bu dönemde menopozlu olan kadınlara birtakım fitoöstrojenler bitkisel içerikli ilaçlar ve kemik yapısının kuvvetlendirmeye yönelmiş mineral takviyeleri öneriyoruz.

"MENOPOZ DÖNEMİNDE HAMİLELİK YAŞANIR MI?"

Menopoz döneminde genellikle kadınlar hamilelik yaşamaz. Bir sene adetsizlik dönemi yaşandıktan sonra ve hormon değerleri menopoz değerlerine tam ulaştıktan sonra, kadınlar için rahatlıkla ve korunmasız bir şekilde hayata devam diyebiliyoruz. Bir sene tam adetsiz dönem olmadığı sürece, kadınlara mutlaka korumalarını öneririz. Çünkü nadiren de olsa gebelikler rastlanabiliyor.

"YAŞAM TARZINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?"

Menopoz döneminde olan kadınlar mutlaka diyetine dikkat etmeli, spor aktivitelerini ve günlük yürüyüşleri artırmalı, stresli ortamlardan uzakta kalmalıdır, protein ağırlıklı beslenmeli, karbonhidratı tam çıkartsın demiyoruz ama mutlaka gıdada azaltmaları gerekli.

Son olarak kadınlara söylemek istediğim; menopoz bir son değil, yeni bir dönemin başlangıcı. Bu dönemi, ne kadar az stres yaparsak ve doktoru dinlersek o kadar güzel atlatırız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri