Bilimsel araştırmalar, işlenmiş etlerin insan sağlığı üzerindeki ölümcül etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle kahvaltı sofralarında sıkça tercih edilen sucuk, salam, sosis, jambon ve pastırma gibi işlenmiş etler, kanserden kalp hastalıklarına kadar birçok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor.
KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR
Dünya Sağlık Örgütü, 2015 yılında yaptığı açıklamada işlenmiş etlerin kansere yol açabileceğini belirtmişti. İşlenmiş etler, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından da “grup 1” kanserojen olarak sınıflandırıldı. 2015’te yapılan bir meta-analiz, işlenmiş et tüketiminin kolorektal kanser riskini yüzde 18 oranında artırdığını ortaya koydu.
KALP HASTALIKLARI VE DİYABETLE İLİŞKİSİ
Yüksek miktarda tuz, nitratlar ve nitritler içeren işlenmiş etler, kanserojen bileşiklerin oluşmasına yol açabilir. 2010 yılında yapılan bir araştırma, işlenmiş et tüketiminin kalp hastalıkları riskini yüzde 42 artırdığını ortaya koydu. Ayrıca, her gün 50 gram işlenmiş et tüketiminin tip 2 diyabet riskini yüzde 19 oranında artırdığı kanıtlanmıştı.
OBEZİTEYE VE BEYİN SAĞLIĞINA ZARAR VERİYOR
İşlenmiş etler, yüksek kalori içerikleriyle aşırı kilo alımına ve dolayısıyla obeziteye yol açabilir. Obezite, kanserin başlıca sebeplerinden biridir. Ayrıca bazı araştırmalar, işlenmiş etlerin beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratarak demans ve Alzheimer hastalığı riskini artırabileceğini ortaya koyuyor.
Her ne kadar lezzetli olsa da, işlenmiş etlerin düzenli tüketimi, sağlığınız için büyük tehditler oluşturuyor. Uzmanlar, bu tür gıdalardan uzak durulması gerektiği konusunda sıkça uyarılarda bulunuyor.