Dünyada bir ilk! Tüm organları yer değiştirdi

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, tüm organların yer değiştirmesi ve buna bağlı olarak siroz gelişmesiyle karakterize bir vakayı tanımlayarak, bu duruma "Giresun Sendromu" adını verdi.

Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, yaptığı açıklamada, bu hastalığın daha önce dünyada tanımlanmadığını belirtti. “Dünyada ilk defa tüm organları ayna görüntüsünde ters dönmüş bir hastamızda kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit ettik. Bu vakayı ulusal ve uluslararası kongrelerde hakemlerin onayıyla tıp literatürüne kazandırdık,” dedi. Dülger, organların ters yerleşiminin nadir görüldüğünü ancak bu vakada tüm organların yer değiştirdiğini ifade etti.

GİRESUN SENDROMU’NUN BELİRTİLERİ

Dr. Gökhan Aydın, "Giresun Sendromu"nun belirtileri hakkında bilgi vererek, hastanın karaciğer sirozu bulgularıyla başvurduğunu söyledi. Nefes darlığı, karında sıvı toplanması ve halsizlik gibi şikayetlerin ön plana çıktığını belirtti. Aydın, “Bu nadir görülen bir vaka. Hastanın tüm organlarının yerinin değiştiği ve daha önce görmediğimiz bir durum olduğu için tıp literatüründe tanımlamaya çalıştık,” dedi.

Başhekim Dr. Fazlı Kulaklı, bu başarının önemine değinerek, "Bir sendrom tanımlamak kolay değil, ama Giresun’dan çıkan bu başarıyı çok önemsiyoruz. Bu sendrom, Giresun’un adını tüm dünyaya duyuracak ve tıp literatüründe önemli bir yer edinecek,” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri