İngiltere'deki bilim insanları, obeziteyle mücadelede çığır açabilecek bir keşfe imza attı. Nottingham Trent Üniversitesi'nden araştırmacılar, PHD2 geni adı verilen bir genin, vücut ısısını düzenleyen kahverengi yağ dokusunda önemli bir rol oynadığını ve bu genin etkisiz hale getirilmesinin metabolizmayı hızlandırarak daha fazla kalori yakımına neden olduğunu ortaya koydu.
Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, PHD2 geni olmayan fareler, daha çok yemesine rağmen, normal farelere göre yüzde 60 daha fazla kalori yaktı. Bu bulgu, obezite ve tip 2 diyabet gibi metabolik hastalıklarla mücadelede yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi için umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor.
Araştırmacılar, insanlarda yapılan çalışmalarda da benzer sonuçlar elde etti. Göbek bölgesinde yağlanmanın fazla olduğu kişilerde PHD2 geni seviyesinin daha yüksek olduğu gözlemlendi. Bu da genin, obeziteyle doğrudan bağlantılı olduğunu gösteriyor.
Dr. Zoi Michailidou liderliğindeki araştırma ekibi, PHD2 geninin "vücudun oksijen sensörü" olarak da adlandırıldığını ve yüksek irtifalarda yaşayan insanların daha hızlı metabolizmaya sahip olmasının altında yatan nedenlerden biri olabileceğini belirtti.