Anadolu'da Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Dargeçit, köşe yazısında Siyaset yapmanın bir meslek gibi profesyonellik gerektirdiğini belirtti.
"SİYASETTE MUTLAK DOSTLUK YA DA MUTLAK DÜŞMANLIK YOKTUR"
Siyasetin kahvehane dedikodusu olmadığını ve yazılarında buna yer vermediğini belirten Dargeçit köşe yazısında, okuyucunun hoşuna gitsin diye "dalkavukluk" yapmaktan nefret ettiğini dile getirdi. Siyasetin ciddi bir mesele olduğunu savunan Dargeçit, siyasette “mutlak dostluk” ya da “mutlak düşmanlık” kavramlarının geçersiz olduğunu söyledi.
Dargeçit, siyasette 'mutlak düşmanlık' ya da 'mutlak dostluk' kavramlarının olmadığını, arkadaşlar arasındaki çıkar ilişkilerine dayandırarak verdiği örnekte şu ifadeleri kullandı:
"Çok basit bir örnek olarak şunu düşünün hayatınızda çok sevdiğiniz bir arkadaşınız vardır ve çıkarlarınız çatıştığı anda bir bakmışsınız ki küsmüşsünüz. Bunu yaşayan birçok insan vardır. Devletler de böyledir, çıkarlarınız sizi bazı ülkelerle yakınlaştırır ama bir müddet sonra bakarsınız aynı ülkeyle çıkarlarınız nedeniyle çok ayrı düşersiniz."
"DEVLETLER KÜSMEZ"
Kahvehane köşelerinde ahkam kesenlerin siyasetten anlamadığını ve diplomasi bilmediğini belirten Dargeçit, devletler arasındaki diplomatik ilişkiyi de verdiği bir başka örnekle açıkladı.
Dargeçit, Dışişleri Bakanlığı'nın 16 Şubat 2018 tarihinde ABD ile yaptığı ortak basın açıklamasındaki bir ifadeye dikkat çekti: “Türkiye Cumhuriyeti ve ABD, müttefik ve stratejik ortak olarak, birbirlerinin güvenliklerine ve savunmalarına karşılıklı ve tartışmasız bağlılıklarını teyit ederler.”
Dış ilişkilerde çıkar ilişkilerinin belirleyici olduğunu belirten Dargeçit, "15 Temmuz 2016 kalkışmasının ardında ABD yok mudur? Ülkemizi terör belasının içerisine batıran PKK’nın hamisi ABD değil midir? Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Ama Devletler küsmez ve ilişkilerini diplomatik kurallar içerisinde yönetirler. İşte bu kahvehane köşelerinde abuk sabuk ahkam kesenler siyasetten anlamaz, diplomasi bilmez ama kendilerince netice bildirirler. Onlara göre ABD’ye savaş açmak lazımdır" ifadelerini kullandı.
"SİYASETE PROFESYONEL YAKLAŞILMALIDIR"
Siyasetin, doktorluk ya da mühendislik gibi profesyonel bir alan olarak görülmesi gerektiğini savunan Dargeçit," Siyaseti, bilenler, bunun bir bilim olduğuna inananlar ve bu konuda profesyonel olanlar yapmalıdır. Siyaset aynen doktorluk gibi, mühendislik gibi bir meslek olarak algılanmalıdır." söyledi