Türk kültüründe Bozkurt işaretinin yeri ve önemi nedir

Bozkurt işareti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile özdeşleşmiş bir sembol olarak biliniyor. Ülkücülerin sıkça kullandığı bu işaret, zaman zaman çeşitli tartışmalara da neden oluyor.

Bozkurt işareti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile özdeşleşmiş bir sembol olarak biliniyor. Ülkücülerin sıkça kullandığı bu işaret, zaman zaman çeşitli tartışmalara da neden oluyor. Peki, Bozkurt işareti nedir ve neden yapılır?

Bozkurt İşaretinin Anlamı

Bozkurt işaretini ilk yapan isim, MHP'nin kurucu lideri Alparslan Türkeş'tir. Türkeş, işaretin anlamını şu şekilde açıklıyor: "Şu serçe parmak Türk’tür, şu işaret parmağı da İslam’dır. Arada kalan boşluk cihandır (dünya), üç parmağın birleştiği nokta ise mühürdür. Yani Türk İslam Mührünü Dünyaya vuracağız."

Tarihi Kökenleri

Bozkurt işaretinin kökenleri, 1991'de Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından Bakü'de düzenlenen mitingde bir milyon insanın Alparslan Türkeş’i Bozkurt işaretiyle selamlamasıyla ortaya çıktığı düşünülse de, tarihi araştırmalar bu sembolün Türk kültüründe daha derin köklere sahip olduğunu gösteriyor.

Tarihçiler, Bozkurt işaretinin Türk hakanları tarafından zafer anlamında kullanıldığını ve Batıya göç eden Türk boylarının da “Ben Türküm” demek için bu sembolü kullandığını belirtiyor. Ayrıca, 10. yüzyılda İranlı şair Firdevsi’nin Şehname eserinde Bozkurt işareti yapan Türk kadınlarının minyatürlerine rastlanmaktadır.

Çin'de bulunan tarihi eserler de Bozkurt işaretinin önemini ortaya koyuyor. Göktürk dönemine ve diğer Türk devletlerine ait belgelerde, bu işaretin Türk hakanlarının zafer sembolü olduğu görülmektedir.

Bozkurt işareti, sadece bir sembol olmanın ötesinde, Türk kimliğinin ve kültürünün derin bir ifadesi olarak tarihin farklı dönemlerinde varlığını sürdürmeye devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür - Sanat Haberleri