Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, 30. yıl etkinlikleri kapsamında Ziya Gökalp’i vefatının 100. yılında andı. Karatay Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen "Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp, Felsefeyi Sosyolojiyle Yenilemek" adlı program, TYB Konya Şubesi Kültürevi D. Mehmet Doğan Kütüphanesi’nde gerçekleşti. Programda, felsefe ve sosyoloji alanlarındaki derin etkileriyle tanınan Ziya Gökalp, Prof. Dr. Ali Utku tarafından anıldı.
Konuşmasında, Gökalp’in Türk milliyetçiliği üzerindeki etkilerini anlatan Prof. Dr. Ali Utku, Gökalp’in sadece milliyetçilik alanında değil, aynı zamanda sosyoloji ve felsefede de önemli bir figür olduğunu vurguladı. Gökalp’in felsefi ders notlarının 2006 yılında yayınlanan “Felsefe Dersleri” adlı eserine de değinen Utku, Gökalp’in sosyolojiyi bilimsel bir temele oturtma çabalarını detaylandırdı.
TÜRK FELSEFESİ VE SOSYOLOJİSİNİN TEMELLERİ
Prof. Dr. Utku, Gökalp’in felsefe ve sosyoloji arasındaki ilişkiyi nasıl kurduğunu ve bu alandaki öncü çalışmalarını anlattı. Gökalp’in, Fransız etkisindeki eklektik spiritüalist felsefe anlayışını sosyolojiyle yenileyerek, Türk düşüncesinin şekillenmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Utku, Gökalp’in felsefi yaklaşımının ve sosyolojik projelerinin günümüz Türkiye’sine nasıl ışık tuttuğuna da değindi.
KATILIMCILARA TEŞEKKÜR BERATI TAKDİM EDİLDİ
Program sonunda, Prof. Dr. Ali Utku ve organizasyon sorumlusu Sadık Gökce’ye teşekkür belgeleri ve TYB Konya Şubesi yayınları, TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu ve eski Konya Milletvekili Ahmet Sorgun tarafından takdim edildi.
Ziya Gökalp'in düşünsel mirası ve Türk düşünce hayatındaki etkileri bir kez daha vurgulanırken, program katılımcılara derin bir felsefi ve sosyolojik bakış açısı kazandırdı.