Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali olan TEKNOFEST 2024’te SANCAKTAR takımı ile Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Yazılım Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Muhammed Mustafa Tozlu, çalışmalarıyla ilgili bilgiler aktararak, gençlere tavsiyelerde bulundu.
Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Yazılım Mühendisliği Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak görev yapan Muhammed Mustafa Tozlu, Türkiye’de insansız hava araçları (İHA) ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) alanında yapılan çalışmaları değerlendirdi. İHA, SİHA ve drone arasındaki farklar hakkında bilgiler paylaşan Tozlu, İHA ve SİHA teknolojisinde yazılımın önemine değindi. Tozlu, genç mühendis adaylarına takım çalışması ve uzmanlık geliştirme konularında önerilerde bulundu.
“SİHA’NIN İHA’DAN FARKI SALDIRI KABİLİYETİ”
İHA, SİHA ve drone arasındaki farklar ile ilgili olarak Tozlu, “İHA’lar ülkemizin dört bir yanındaki savunma ihtiyaçlarına cevap veriyor, terör unsurlarını tespit edebiliyor ve bu sayede hava savunma sistemlerimizde önemli bir rol üstleniyorlar. İHA’lar gözetleme ve keşif görevlerini gerçekleştirirken, SİHA’lar silahlı oldukları için tehdit unsurlarını etkisiz hale getirme yeteneğine sahip. İHA, pilot veya yolcu bulundurmayan hava araçlarını ifade ediyor. İHA’lar ve SİHA’lar pilot veya yolcu bulundurmayan hava araçlarındandır. Aralarındaki fark SİHA’nın silahlı olmasıdır. Dolayısıyla SİHA’lar silahlandırılmış olması nedeniyle saldırı yapabilme yeteneğine sahiptir. Dronelar daha çok hobi amaçlı video çekimi amacıyla kullanılıyor” diye konuştu.
“YOĞUN BİR YAZILIM ÇALIŞMASI GEREKLİ”
TEKNOFEST 2024’te yenilikçi bir İHA platformu ve kontrol merkezi tasarımı ile birincilik ödülü alan SANCAKTAR takımının danışmanlığını yaptığını anımsatan Tozlu, İHA çalışmalarında yoğun bir yazılım çalışması yapılması gerektiğinin altını çizdi. İHA ve SİHA teknolojilerinde yazılım ve donanım uyumunun önemine dikkat çeken Tozlu, “Uçaklarda, ‘insan savar araçlarında’ ve dronelarda küçük bir gramın bile farklı bir etkisi var. Bu yüzden olabildiğince ağırlığı azaltmak ve dayanıklılığı arttırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
“DRONE GEMİSİ YAPTIK”
Genç mühendislerden oluşan bir ekip ile TEKNOFEST’te kazandıkları başarıyla ilgili olarak Tozlu, “Otonom bir İHA’nın askeri personelin konum bilgisine göre hareket ederek yardım kiti bırakabilme özelliğine sahip bir proje geliştirdik. Geliştirdiğimiz yenilikçi platform ile büyük bir dronenin üzerinde küçük droneların taşınabildiği bir ‘drone gemisi’ yaptık. Büyük drone taşımacılık yaparken, küçük drone’lar otonom olarak görevlerini yerine getirebiliyor” diye konuştu.
“GENÇLER KENDİLERİNE UZMANLIK ALANI BELİRLESİN”
Genç mühendis adaylarına tavsiyelerde bulunan Tozlu, başarının anahtarının takım çalışması olduğunu ifade ederek, “Genç mühendis adaylarına tavsiyemiz şudur: Her şeyde uzman olamazsınız, bir alana odaklanarak orada uzmanlaşın. Takım çalışması olmadan büyük projeleri hayata geçirmek zordur. Birbirini tamamlayan yetenekler, projeleri başarıya taşır. Genç mühendisler, çeşitli alanlarda deneyim kazanarak ilgi alanlarını keşfetmeli ve uzmanlaşmak istedikleri alana odaklanmalı. Sevdiğiniz işi yapmadığınızda gece geç saatlere kadar çalışmak, sürekli çaba harcamak zorlaşır. Ancak sevdiğiniz işte mutlu olur, işinize değer katarsınız ve bu sayede profesyonel olursunuz” dedi.