Selçuklu'nun gizli sultanı Pervâne, NEÜ’de anlatıldı!

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ev sahipliğinde, Selçuklu Devleti'nin 13. yüzyılda önemli devlet adamlarından biri olan Emir Muînüddin Süleyman Pervâne’nin hayatı ve icraatları, gündeme taşınıyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ev sahipliğinde, Selçuklu Devleti'nin 13. yüzyılda önemli devlet adamlarından biri olan Emir Muînüddin Süleyman Pervâne’nin hayatı ve icraatları, "Selçuklu Emiri Muînüddin Süleyman Pervâne Konferansları" ile gündeme taşınıyor.

Konferans dizisinin ilki, 5 Kasım 2024 tarihinde NEÜ Köyceğiz Yerleşkesi Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Etkinlik, NEÜ Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi, Karatay Belediyesi ve Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlendi.

Programın açılışında konuşan NEÜ Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Çaycı, merkezin dört yıl önce başlattığı konferans dizisinin önemine değinerek, bugüne kadar üç konferans dizisinin başarıyla tamamlandığını ve iki konferansın kitap haline getirildiğini belirtti. "Sahip Ata Fahrettin Ali ve Sadreddin Konevi konferanslarını kitaplaştırdık, Celalettin Karatay Konferansları kitabı ise yakında yayınlanacak" dedi.

Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç ise 2021 yılında başlayan konferans serisinin paydaşı olmaktan duydukları gururu dile getirerek, etkinliklerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Konferans dizisinin ilk konuşmacısı İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muharrem Kesik, “Türkiye Selçuklu Devleti’nin Gizli Sultanı: Muînüddin Süleymân El-Pervâne” başlıklı sunumunda, Pervâne’nin Selçuklu Devleti’nin Moğol tahakkümü altındaki dönemde nasıl önemli bir devlet adamı haline geldiğini anlattı.

Prof. Dr. Kesik, Süleyman El-Pervâne’nin, Moğolları iyi tanımasının ona büyük bir avantaj sağladığını ve babasının devletin veziri olmasının, onun eğitiminde ve devlet yönetimindeki başarısında büyük rol oynadığını belirtti. Pervâne'nin vezirlik makamına yükseldiğini ancak asıl görev olarak pervane (toprak idarecisi) görevini tercih ettiğini ifade etti. Pervâne'nin, Selçuklu Sultanı'nın en gizli işlerini üstlenebilecek kadar güvenilir bir yönetici olduğunu ve özellikle 1266-1276 yılları arasında Sultan seviyesinde bir etki kazandığını vurguladı.

Kesik, Pervâne'nin Moğollarla olan ilişkilerine de değinerek, Moğolların istediği her şeyin yerine getirilmesinde ve Türkmen akınlarını engellemesindeki rolüne dikkat çekti. Pervâne'nin Moğolların Anadolu’daki stratejik çıkarlarını koruyarak, Selçuklu Devleti'nin Moğollarla olan ilişkilerini güçlendirdiği belirtti.

SANAT SERGİSİYLE KONFERANS TAMAMLANDI

Konferansın ardından, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğretim elemanları tarafından hazırlanan bir sanat sergisi açıldı. Hat, tezhip ve kalem işi gibi geleneksel Türk sanatlarının örnekleri, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Bu etkinlik, Selçuklu kültürüne olan ilgiyi artırmak ve önemli Selçuklu şahsiyetlerinin mirasını daha geniş bir kitleye tanıtmak amacıyla düzenlenen bir dizi konferansın ilk adımıydı. Konferanslar, tarihsel ve kültürel bağlamda derinlemesine bir anlayış geliştirmek isteyen katılımcılar için önemli fırsatlar sunmaya devam edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haber Haberleri